Bakalland

Babka podolska

Składniki:

  • 150 g kostki do pieczenia 
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 350 g migdałów BAKALLAND
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 puszka masy makowej BAKALLAND
  • 2 łyżki maku BAKALLAND

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn: do miseczki skrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, wlej pół szklanki letniego mleka i dodaj 2 łyżki mąki. Oprósz delikatnie mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsyp mąkę, wlej rozczyn, dodaj jajka, pozostały cukier, Kasię, pokruszone migdały, skórkę cytrynową i sól. Wyrabiaj rękoma tak długo, aż w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Odstaw pod przykryciem na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość 5-6 mm. Masę makową rozsmaruj równomiernie na cieście, a następnie zwiń ciasto jak roladę. Dużą formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Włóż do niej ciasto i odstaw na 20 minut, do wyrośnięcia. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczoną babkę wyjmij z formy, ostudź, a następnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Z wierzchu posyp suchym makiem.


Partnerzy:       


Najlepsze z:

   



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie