Bakalland

Bakaliowa sonata

Ciasto orzechowe:
- 300 g zmielonych orzechów włoskich Bakalland
- 5 dużych jajek
- 110 g cukru
- 40 g bułki tartej
- 1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej (proszek)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
- 300 g wiórków kokosowych Bakalland
- 5 białek
- 200 g cukru pudru
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Masa bakaliowa:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 100 g posiekanych orzechów laskowych Bakalland
- 100 g posiekanych migdałów Bakalland
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
- 100 g rodzynek Bakalland
- 100 g wiórek kokosowych Bakalland
- 1 szklanka rumu
- 1,5 puszki kajmaku Bakalland
- 200 g miękkiego masła

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
-  50 g mlecznej czekolady
- 2/3 szklanki śmietany kremówki (36%)

Do dekoracji:
- 50 g płatków migdałowych Bakalland


Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej należy przygotować bakalie i ciasta.
Bakalie: wszystkie bakalie łączymy w misce z szerokim dnem i zalewamy je rumem. Mieszamy je w miarę możliwości co godzinę, aby równomiernie przeszły alkoholem. Na noc wstawiamy je do lodówki.
Ciasto orzechowe: orzechy mieszamy z bułką tartą, kawą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy żółtka i miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Na koniec dodajemy mieszankę suchych składników i miksujemy wszystko razem na średnich obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier puder. Masę białkową miksujemy około 2 minuty (do czasu aż będzie mocno błyszcząca) a następnie dodajemy do niej kokos wymieszamy z mąką ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Tą samą formę w której piekło się ciasto orzechowe wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto kokosowe. Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25-50 minut (ponownie wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjśc suchy). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i ostawiamy do wystygnięcia.

Na drugi dzień...
Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach z kajmakiem. Kiedy składniki połączą się, dodajemy bakalie. W misce nie powinno już być rumu - owoce powinny przez noc wciągnąć cały alkohol. Od chwili dodania bakalii, masę mieszamy już dużą łyżką. Na spodzie formy układamy ciasto orzechowe, na nie wykładamy masę bakaliową i wygładzamy ją, a na wierzchu kładziemy ciasto kokosowe i delikatnie je dociskamy. Masa jest dość gęsta, wiec bardzo dobrze się ją nakłada i nie wypływa bokami. Ostatni krok to przygotowanie polewy. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce, która stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać wody). Masę mieszamy energicznie do czasu, aż czekolada rozpuści się, wymiesza se śmietanką i powstania gładka polewa. Polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy migdałami.
UWAGA: Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wiec na co najmniej godzinę przed podaniem należy wyjąc je z lodówki, by masa i polewa zmiękły, a ciasto nabrało idealnej konsystencji.


Najlepsze z:

     



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie