Bakalland

Bakaliowy keks

Składniki:
- 100 g nerkowców Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 100 g rodzynek Bakalland
- 100 g suszonych moreli Bakalland
- 100 g suszonych śliwek Bakalland
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
- 3 jajka
- 65 g miękkiego masła
- 4 pełne łyżki miodu
- 150 g mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:
Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki (np.: na ćwiartki). W dużej misce łączymy wszystkie bakalie, a następnie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem. Wszystkie bakalie powinny być pokryte mąką. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy masło, rum i miód. Miksujemy na najwyższych obrtotach do czasu, aż masa będzie w miarę gładka (możliwe są małe grudki masła). Tak powstałą masą zalewamy bakalie i mieszamy dużą łyżką. Kiedy mąka połączy się z masą jajeczną, bakalie delikatnie pokryją się ciastem. Keksówkę o wymiarach 15x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut, z czego po około 20 minutach ciasto trzeba przykryc papierem poniewaz wierzch się zarumieni, a na ostatnie 10 minut włączamy opcję tylko grzałki dolnej, by spód się zarumienił. Ciasto po upieczeniu musimy odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc). Nie wyjmujcie ciepłego ciasta z foremki ponieważ się połamie. Kroimy długim, ostrym nożem.


Najlepsze z:

      



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie