Bakalland

Biszkopt ze śliwką

Spód:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 100 g startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śliwkowa:
- 400 g suszonej śliwki Bakalland
- 100 ml ciemnego rumu
- 500 ml kremówki
- 150 g mascarpone
- 250 g gorzkiej czekolady

Masa cappucinno:
- 300 ml kremówki
- 3 łyżki orzechowego cappuccino
- 1 łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej namaczamy śliwki w rumie (na co najmniej 10 godzin). Wszystkie składniki na biszkopt umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się (ok 2-3 minuty). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia, przecieramy tortownicę ręcznikiem papierowym (by pozbyć się resztek oleju) i ponownie umieszczamy w niej ciasto. Nasiąknięte rumem śliwki drobno kroimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy śliwki. Masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Przygotowujemy masę cappuccino. Kremówkę ubijamy na sztywno a na koniec dodajemy kawę wymieszaną z cukrem. Masę wykładamy na wierzch ciasta i wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto można udekorować polewą czekoladową, suszonymi śliwkami i miętą.


Najlepsze z:


 



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie