Bakalland

Blok czekoladowo-bakaliowy

Składniki:
- 250 g wymieszanych bakalii Bakalland:
            * orzechów włoskich,
            * orzechów laskowych,
            * migdałów,
            * suszonej moreli,
            * suszonej żurawiny.
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 500 g mleka w proszku
- 3/4 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru (350 g)
- 5 łyżek kakao
- 6 paczek herbatników (600 g)

 


Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze. Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta. Bakalie wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią połamane na kawałki pozostałe herbatniki. Przykryj resztą masy. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.


Najlepsze z:

    



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie