Title Image

Bakalie – rodzaje, właściwości, wartości odżywcze

Bakalie – rodzaje, właściwości, wartości odżywcze

Bakalie i ich rodzaje i właściwości. 6 sekretów bakalii, które musisz poznać!

Jeszcze kilka lat temu bakalie większości osób kojarzyły się zazwyczaj z dodatkami do ciast, jak rodzynki, które są ważnym składnikiem sernika. Ten trend wyraźnie się jednak zmienia, a konsumenci coraz chętniej sięgają po bakalie, które traktują jako zdrowe i smaczne przekąski. Ma to swoje silne uzasadnienie, bo okazuje się, że rodzajów bakalii jest bardzo dużo, a niemal każdy z nich oferuje nie tylko niepowtarzalny – zarówno słodki, jak i wytrawny – smak, ale również wyjątkowe właściwości odżywcze. Każdy może więc wybrać idealny rodzaj bakalii dla siebie. To najlepszy dowód na to, że te produkty sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciast czy innych potraw, ale również jako samodzielna przekąska dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, dbają o linię i lubią aktywnie spędzać czas. Oto 6 sekretów bakalii, które musisz poznać!

Każdy znajdzie coś dla siebie, czyli rodzaje bakalii

Bakalie są kategorią spożywczą bardzo różnorodną, bogatą w produkty z różnych kierunków świata. Zdecydowana większość osób nie zdaje sobie sprawy, jak wiele jest rodzajów bakalii. Znaleźć wśród nich można przede wszystkim wiele gatunków suszonych owoców. Począwszy od typowych i powszechnie znanych rodzynek, żurawiny, moreli czy suszonej śliwki, przez bardziej egzotyczne figi lub daktyle, a na bardzo modnej i coraz popularniejszej miechunce peruwiańskiej i jagód goji skończywszy. Bakalie to również coś dla miłośników smaków bardziej wytrawnych – zalicza się do nich orzechy z całą ich różnorodnością, a także pestki, ziarna oraz nasiona, które są ciekawym urozmaiceniem wielu dań, a niektóre z nich – jak na przykład łuskany słonecznik, czy pestki dynii – mogą być przekąską samą w sobie.

Pyszne i zdrowe, czyli wartości odżywcze bakalii

Bakalie warto jeść nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również – a może przede wszystkim – ze względu na ich wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają w sobie bardzo dużo minerałów, witamin i innych składników pokarmowych, które mogą w korzystny sposób wpływać na organizm. Rodzynki na przykład, wyróżniają się wysoką zawartością potasu czy miedzi, są również źródłem manganu, fosforu oraz witaminy B6. Prawdziwą „bombą odżywczą” jest natomiast miechunka peruwiańska, która ma więcej żelaza niż szpinak, a potasu – niż banan! Jest również bogata w witaminę C – trudno znaleźć inny, tak bogaty w wartości odżywcze produkt na rynku. Orzechy pojawiają się w piramidzie zdrowego odżywiana opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Właściwości bakalii – dla sportowców i dla osób na diecie

Dzięki swoim wyjątkowym wartościom odżywczym bakalie są bardzo dobrym uzupełnieniem diety każdego sportowca i osoby aktywnej fizycznie. Nie tylko dostarczą niezbędnej do efektywnego treningu energii, ale również uzupełnią zapotrzebowanie na ważne składniki odżywcze, które u osób czynnie uprawiających ruch, jest zawsze wyższe. Zdecydowanie lepiej jest dostarczać wartości odżywcze do organizmu naturalnymi bakaliami niż za pomocą suplementów diety. Bakalie są również idealne dla osób, które dbają o linię. Już niewielka ich ilość potrafi zaspokoić głód, a jako przekąska sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż chipsy, paluszki lub inne słone albo słodkie produkty.

Dodatek do wielu potraw, czyli kulinarne właściwości bakalii

Bakalie to również wyjątkowy dodatek do wielu potraw, nie tylko słodkich. Sprawdzą się również w daniach wytrawnych, którym nadadzą niepowtarzalnego smaku. Trudno wyobrazić sobie na przykład tradycyjny bigos bez suszonych śliwek. Suszona żurawina będzie świetnym dodatkiem do czerwonego mięsa lub sałatek. Orzechy nerkowca to wyjątkowy dodatek do dań kuchni azjatyckiej, której nadaje subtelnego posmaku oraz chrupkości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć ich również do włoskiego pesto. Ziarna słonecznika lub pestki dyni to z kolei idealny składnik sałatek. Bakalie coraz częściej stają się również posypką zup kremów, czy też wartościowym dodatkiem do koktajli. Ogólnie kulinarne właściwości bakalii ogranicza tylko wyobraźnia kucharza.

Różne rodzaje bakalii – idealne jako przekąski

Wiele osób nie wyobraża sobie obejrzenia ulubionego serialu, filmu lub meczu w telewizji bez podjadania przekąsek. Najczęściej wybór pada na niezbyt zdrowe i tuczące chipsy, paluszki, krakersy lub ciasteczka. A przecież wybrać można dla nich zdrową alternatywę, czyli właśnie bakalie! Nie są one bowiem tylko dodatkiem kulinarnym – chrupiące orzeszki i ziarna, czy naturalnie słodkie i soczyste suszone owoce są pełne smaku i wartości odżywczych. Z pewnością można nimi zastąpić typowe, niezdrowe przekąski.

Bakalie – najlepsze dla dzieci

Odpowiednie zbilansowanie diety naszych pociech jest trudne. Z jednej strony trzeba dostarczyć dziecku wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, które zapewnią mu zdrowie i pozwolą się rozwijać. Z drugiej strony, te najzdrowsze dania i produkty nie zawsze trafiają w gust maluchów. Wybierając bakalie można zaoferować dzieciom smaczną przekąskę, która na pewno będzie zdrowsza niż chipsy czy cukierki, a jednocześnie odpowiednio wybrane orzechy lub suszone owoce mogą zasmakować nawet największym niejadkom!