Title Image

Jakie bakalie na Święta? Świąteczne przepisy z bakaliami.

Jakie bakalie na Święta? Świąteczne przepisy z bakaliami.

Jakie bakalie warto wybrać na Święta? Świąteczne przepisy z bakaliami w roli głównej

Bakalie są ważnym składnikiem wielu świątecznych przepisów kulinarnych, nie tylko w ciastach i deserach. Prezentujemy 3 sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie, dzięki którym tradycyjne, świąteczne dania z wykorzystaniem bakalii na pewno się udadzą.

Jakie bakalie znajdziemy w przepisach na Boże Narodzenie?

Bakalie, które zawarte są w bożonarodzeniowych daniach, są nie tylko smaczne, lecz także mają wysoką zawartość lub są źródłem szeregu niezbędnych dla funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, niacyna, witamina A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6, C, E i niacyna. Spożywane w rozsądnych ilościach, są potrzebnym elementem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Do przygotowania dań z przedstawionych poniżej przepisów, będziesz potrzebować następujących bakalii: orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały, suszone śliwki i suszone morele.

I. Makowiec, czyli klasyczny świąteczny przepis

Makowiec to chyba najpopularniejsze polskie ciasto świąteczne, zarówno wigilijne, jak i wielkanocne. Mak jedzony w Wigilię miał, według wierzeń ludowych, zapewniać szczęście, urodzaj i płodność. Dobrze uzupełnią go bakalie: orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczy. Przygotowując makowiec, zacznij od ciasta, następnie dodaj masę makową Bakalland (2 opakowania po 850 g), a potem połącz wszystko i upiecz.

Ciasto:

Najpierw rozetrzyj 50 g drożdży ze szklanką mleka i 3 łyżkami cukru, po czym odstaw wszystko, aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie utrzyj żółtka z 4 jajek z 6 łyżkami cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego oraz rozpuść i wystudź 275 g masła. Następnie przesiej 50 dag mąki pszennej do miski i zrób wgłębienie na środku. Wlej w nie 150 g masła, masę żółtkową i zaczyn z drożdży, a potem ucieraj wszystko drewnianą łyżką i wyrabiaj ręcznie przez około 15 min. Ciasto musi postać aż podwoi swą objętość, więc nakryj je ściereczką i czekaj, aż urośnie.

Masa makowa Bakalland zawiera już rodzynki i skórkę pomarańczową, więc do każdego opakowania dodaj jedynie po 25 g orzechów włoskich (razem 50 g).

Zwijanie i pieczenie:

Ciasto wałkuj na stolnicy na cieniutki placek, a potem przekrój je na dwie części i na każdą wyłóż masę makową Bakalland z jednego opakowania. Zwinięte od krótszego końca rolady przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 45 min w temperaturze 180 °C.

II. Kutia, czyli przepis na Boże Narodzenie z dawnej kuchni kresowej

Podawana na zimno kutia to tradycyjne danie w kuchni naszych wschodnich sąsiadów (Ukraina, Białoruś, Litwa, Rosja) oraz w polskiej kuchni kresowej, obecnie popularne głównie we wschodniej części kraju. Ta bardzo sycąca potrawa zawdzięcza swój smak nie tylko makowi i pszenicy, ale także miodowi i bakaliom – najczęściej rodzynkom i migdałom.

Przygotowanie kutii trzeba zacząć najpóźniej dzień przed Wigilią, żeby pszenica zdążyła napęcznieć. Potrzebuje do tego około 8-10 godzin, dlatego najlepiej wieczorem zalej szklankę ziaren pszenicy gorącą wodą i zostaw ją na noc. Następnego dnia przecedź pszenicę, a następnie gotuj w świeżej wodzie aż zmięknie. Może to potrwać około 3 godzin, więc w tym czasie gotuj szklankę maku Bakalland w podgrzanym mleku (2 szklanki). Mak będzie potrzebować około 40 minut, więc w międzyczasie pokrój 50 g rodzynek i 50 g migdałów oraz utrzyj 2 łyżki płatków różanych z cukrem (możesz zastąpić je konfiturą różaną). Ugotowany mak odcedź, wystudź i zmiel – najlepiej 2 razy. Na koniec wymieszaj pszenicę z makiem, bakaliami, płatkami róży/konfiturą i dodaj 6 łyżek miodu i 2 łyżki cukru pudru.

III. Piernik, czyli uniwersalny przepis kulinarny, także świąteczny

Piernik to ciemnobrązowe, mocno przyprawione ciasto, które występuje w bardzo wielu wersjach. Tradycyjny piernik bożonarodzeniowy, to wypiek z ciasta dojrzewającego, które zarabiano kilka tygodni przed Świętami – zwyczajowo po Andrzejkach. W prezentowanym przepisie wykorzystano jednak proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki). Istotną rolę grają też bakalie: rodzynki sułtańskie (100 g), suszone śliwki (100 g) i suszone morele (100 g).

Przygotowanie piernika zacznij od rozpuszczenia w garnku 250 g masła (uważaj, żeby się nie zagotowało!). Następnie wsyp do niego 1 szklankę cukru, 2 łyżki miodu, 3 łyżki kakao, szczyptę mielonych goździków i 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika Delecta. Po wymieszaniu zestaw z ognia. Później do masy dodaj 3 jajka wymieszane ze szklanką mleka. W następnym kroku przyda się mikser, żeby w masie nie powstały grudki. Przesiej 2 szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i dosypuj stopniowo do garnka, cały czas miksując masę, żeby była gładka. Przed dodaniem do niej bakalii wymieszaj je w misce z łyżką mąki. Masę piernikową piecz prze około godzinę w temperaturze 175 °C. Najlepsza będzie wąska foremka, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.