Title Image

Letnie przepisy z bakaliami w roli głównej

Letnie przepisy z bakaliami w roli głównej

Podczas wakacyjnych wojaży czy spontanicznych pikników, większość osób zapomina o liczeniu kalorii i chętnie sięga po słodycze oraz niezdrowe przekąski. Tymczasem lato to idealna pora, aby cieszyć się smakiem pożywnych deserów, sałatek oraz innych dań z dodatkiem… bakalii! Z myślą o wszystkich miłośnikach kulinarnych eksperymentów, przygotowaliśmy kilka sprawdzonych, letnich przepisów. Przyjemnej lektury!

Co zrobić, żeby latem czuć się lekko i zdrowo?

Aby latem czuć się lekko i zdrowo, należy pamiętać o kilku, ważnych zasadach.

  • Pij dużo wody!

Niezależnie od tego, gdzie wypoczywasz, pamiętaj, aby zawsze mieć przy sobie butelkę wody – to najlepszy sposób na systematyczne nawadnianie organizmu, zwłaszcza w upalne dni! Zrezygnuj ze słodkich i kolorowych napojów, ponieważ zawarty w nich cukier, skutecznie hamuje proces wchłaniania się płynów w układzie pokarmowym. Co więcej, są wysokokaloryczne, a tym samym niekorzystnie wpływają na sylwetkę – w przeciwieństwie do orzeźwiającej, wysokozmineralizowanej wody.

  • Jedz sezonowe owoce i warzywa

Lato to zdecydowanie najlepszy czas, aby wprowadzić do diety świeże, soczyste i przede wszystkim niezwykle zdrowe warzywa i owoce, które w sezonie wakacyjnym są powszechnie dostępne, a przy tym nieporównywalnie tańsze niż w pozostałych miesiącach. To prawdziwa „bomba witaminowa”, która sprawi, że będziesz mieć energię na cały dzień. Dobra wiadomość dla wegetarian: niektóre owoce i warzywa, z uwagi na zawarte w nich białko, mogą być rewelacyjną alternatywą dla dań mięsnych.

W sezonie letnim, warto wybierać zwłaszcza warzywa, które zawierają mało cukru, ale dużo wody. Z tego też względu doskonałą przekąską są niskokaloryczne ogórki czy pomidory. Wśród owoców, szczególną uwagę należy zwrócić m.in. na arbuzy, truskawki, melony oraz cytrusy. Ważna uwaga: nie zapominaj również o suszonych owocach – są bowiem odpowiednikiem świeżych i znakomicie komponują się ze smakiem letnich potraw!

Co istotne, bakalie wyróżniają się nie tylko wyjątkowym i głębokim smakiem, ale dostarczają także wielu cennych dla zdrowia minerałów.

 

  • Ciężkostrawne potrawy? – Powiedz nie!

Zawsze staraj się dzielić posiłki na mniejsze porcje, a także pamiętaj o tym, aby jeść regularnie, choć w mniejszych ilościach, dzięki czemu unikniesz uczucia ciężkości na żołądku. Do tego, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, warto stawiać na letnie potrawy, które przyniosą przyjemne uczucie orzeźwienia i dodadzą energii w gorące dni.

Zmodyfikuj swój jadłospis i śmiało wprowadź do niego równie pożywne, ale lekkie dania – potrawy z bakaliami, pożywne koktajle czy orzechy – wszystkie chwyty dozwolone!

Uwielbiasz kotlety schabowe? Porzuć je np. na rzecz makaronu z oliwą, sosem, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi! To dużo lżejsza, propozycja w sam raz na lato.

To ważne!

Regularne spożywanie orzechów włoskich to świetny sposób na dostarczenie do organizmu m.in. witaminy E, B1, B6, potasu, kwasu foliowego, magnezu i cynku, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także pomaga zachować zdrowe włosy, skórę oraz paznokcie!

Źródło: https://bakalland.pl/produkt/bakalland/orzechy-wloskie/

Jakie dodatki do sałatki z bakaliami?

Latem warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców, dodając je m.in. do sałatek, które rewelacyjnie sprawdzą się jako zdrowe śniadanie, pożywny lunch czy lekka kolacja. Jeśli dodasz do nich ulubione bakalie od Bakalland, letnia potrawa Twojego autorstwa zyska niepowtarzalny smak i da Ci energię oraz mnóstwo witamin.

Przygotowując sałatki z bakaliami, warto eksperymentować m.in. z ziarnami słonecznika, dyni oraz orzechami pinii. Aby dodać do letnich potraw nieco naturalnej słodyczy, sięgnij po rodzynki, żurawinę czy miechunkę peruwiańską, która świetnie komponuje się ze świeżymi liśćmi szpinaku, sałaty oraz botwinki.

 

Źródło: https://bakalland.pl/produkt/bakalland/orzechy-piniowe/, https://bakalland.pl/produkt/bakalland/zlote-owoce/

Sałatka z bakaliami, jajkiem i rukolą

Składniki potrzebne do przygotowania letniej sałatki z bakaliami, jajkiem i rukolą to:

sałatka: sos:
  • 2 liście rukoli
  • 1 jajko
  • brokuł – kilka różyczek
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 60 g sera pleśniowego
  • kilka orzechów włoskich Bakalland
  • 1 łyżka orzechów pinii Bakalland
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny Bakalland
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

 

Rukolę należy dokładnie umyć i osuszyć, ugotować brokuł i jajko (na twardo), a cebulę pokroić w cienkie piórka.

Aby przygotować sos, wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą połączyć oraz doprawić solą i pieprzem. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.

Na środku talerza rozsyp rukolę, ułóż plasterki jajka i różyczki brokułu, a także kawałki sera pleśniowego. Całość posyp piórkami cebuli, a następnie polej sosem. Na koniec dodaj orzechy włoskie i pinii oraz żurawinę. Sałatkę z bakaliami ozdób kilkoma listkami świeżej bazylii.

Domowe lody bakaliowe

Latem nie ma nic lepszego niż… lody! Do ich przygotowania będziesz potrzebować jedynie: 200 ml śmietany 30%, 3 żółtka, 2 białka, 10 dkg cukru, garść rodzynków Bakalland oraz garść orzechów włoskich Bakalland.

W pierwszej kolejności dokładnie ubij żółtka z łyżką cukru, a białka „na sztywno” ze szczyptą soli i pozostałą ilością cukru. Następnie ubij śmietanę, połącz ją z żółtkami, dodaj białka i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Na koniec dodaj bakalie, przelej całość do pojemnika i odstaw do zamrażarki na minimum 12 godzin.

Sałatka z bakaliami i pomarańczą

Smaczna, lekka i soczysta sałatka z bakaliami i orzeźwiającą pomarańczą na mixie sałat to znakomita propozycja na lato. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • ½ pomarańczy,
  • garść orzechów nerkowca Bakalland,
  • garść suszonej żurawiny Bakalland,
  • garść rodzynków Bakalland,
  • garść orzechów włoskich Bakalland,
  • mix sałat.

Mix sałat możesz rozsypać na talerzu. Z polowy pomarańczy odkrój plaster, usuń z niego skórkę, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozrzuć na talerzu. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok i delikatnie skrop nim sałatę. Całość posyp bakaliami.