Orzechowe nowości od Bakalland

Orzechowe nowości od Bakalland

Zdrowe odżywanie i bycie fit na stałe zagościło w naszej świadomości. Wybierając produkty, zwracamy uwagę nie tylko na ich smak. Dokładnie czytamy etykiety i decydujemy się tylko na te o czystych recepturach. Dlatego marka Bakalland wprowadziła trzy nowe prażone orzechowe odsłony: Orzechy laskowe blanszowane, Migdały lekko solone oraz Nerkowce lekko solone. To zdrowa propozycja przekąskowa prażona w piecu bez żadnych dodatków. Ich cechą charakterystyczną jest w pełni naturalny skład: tylko orzechy oprószone solą.

Orzechy idealnie wpisują się w panujące trendy żywieniowe. Sięgamy po nie, gdy mamy ochotę na coś smacznego, podczas spotkań ze znajomymi lub by dodać sobie energii. Są idealnym źródłem składników odżywczych takich jak magnez, potas czy żelazo, które wspomagają funkcjonowanie całego organizmu. Cenne właściwości orzechów potwierdzają także eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia – od 2016 roku orzechy znajdują się na drugim miejscu w Piramidzie Zdrowia i Aktywności Fizycznej.

Prażone orzechy są nie tylko świetną przekąską, ale również nieodłącznym elementem sałatek czy zup kremów. Nowe propozycje Bakalland to najpopularniejsze z orzechów: migdały, nerkowce i laskowe, które zostały uprażone w piecu. Pozwala to zaoszczędzić czas wszystkim tym, którzy właśnie mają ochotę na jeszcze bardziej chrupiącą przekąskę. Lekki dodatek soli do nerkowców i migdałów świetnie podkreśla ich wyjątkowe walory smakowe. Dzięki odpowiedniej recepturze przygotowania, produkty pozbawione są dodatku tłuszczów i mają w pełni naturalny skład. Warto więc, postępując zgodnie ze wskazaniami dietetyków, dodawać je jak najczęściej do naszego jadłospisu.

Migdały lekko solone (90 g)

Idealne jakościowo migdały to te z gładką, pomarańczowo-złota skórką, wyselekcjonowane na najlepszych plantacjach. Wybierając je mamy pewność, że dostarczymy organizmowi nie tylko solidną porcję magnezu, ale także witaminę E i potas, które pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, wspomagają układ nerwowy i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Delikatne prażenie i nuta soli wydobywa pełen aromat migdałów sprawiając, że są chrupiącą, naturalną i wartościową przekąską.

Nerkowce lekko solne (70 g)

Orzechy nerkowca są bliskimi krewnymi mango i pistacji. Wystarczy już 40g, żeby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę zapotrzebowania na miedź, której dobroczynne właściwości wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Są również bogate w magnez, cynk i żelazo, dzięki czemu nasze włosy, skóra i paznokcie są silne i zdrowe. Prażenie orzechów w gorącym piecu sprawia, że stają się jeszcze bardziej chrupiące, a ich smak jeszcze bardziej intensywny. Delikatna nuta soli dodaje im charakteru, dzięki czemu mogą być nie tylko wyśmienitą przekąską, ale też zaskakującym elementem domowych wypieków.

Orzechy laskowe prażone, blanszowane (90 g)

Popularny owoc leszczyny od wielu lat uchodzi za eliksir młodości i gwarant długowieczności. Wszystko za sprawą zawartego w nich bogactwa witamin i minerałów. 100g orzechów laskowych pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na miedź, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Stanowią również cenne źródło witaminy E, potasu i żelaza. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i produkcji czerwonych krwinek. Prażona, blanszowana odsłona orzecha laskowego to idealna opcja przekąskowa. Aromatyczne orzechy idealnie sprawdzą się również w wytrawnych przepisach czy słodkich deserach.