Title Image

Orzechy laskowe – właściwości i zastosowanie w diecie

orzechy_laskowe_bakalland

Orzechy laskowe – właściwości i zastosowanie w diecie

W czasach starożytnych wierzono, że orzechy laskowe przynoszą szczęście, jednak dziś wiadomo, że ich prawdziwa moc tkwi w samym ich wnętrzu. Bakalie te przyjemnie chrupią, zachwycają subtelnie słodkim smakiem, a jednocześnie zaskakują prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale z powodzeniem można je wykorzystać także jako zdrowy dodatek do deserów i wytrawnych potraw. Co jeszcze warto wiedzieć o orzechach laskowych?

 

Orzechy laskowe w naturze

Orzechy laskowe to nic innego, jak dojrzałe owoce leszczyny – krzewu, którego na całym świecie jest niemal 100 (!) odmian. Co ciekawe, za najszlachetniejsze i najsmaczniejsze uważane są orzechy pochodzące z Turcji, która obecnie jest ich największym eksporterem.

Leszczyna kwitnie w czasie przedwiośnia (koniec lutego – początek marca), natomiast pierwsze, w pełni dojrzałe orzechy laskowe można zbierać późnym latem – we wrześniu.

Z upływem czasu, owoce leszczyny zmieniają swój kolor na żółto-pomarańczowy, zaś w pełni dojrzałe, zachwycają charakterystycznym, jasnobrązowym odcieniem. Orzechy laskowe można zbierać dopiero wówczas, gdy spadną z krzewów. Z uwagi na fakt, że dojrzewają w różnych odstępach czasu, zbiory prowadzone są partiami, co może trwać wiele tygodni (niekiedy nawet 2 miesiące).

 

Ciekawostka

Na pierwsze, w pełni dojrzałe orzechy laskowe z zasadzonego, dobrze ukorzenionego krzewu, trzeba czekać niekiedy nawet 6 lat!

 

Najlepszej jakości orzechy laskowe można poznać po jednolitej i gładkiej skórce. Zanim będą gotowe do chrupania, należy je dokładnie wysuszyć i sprawdzić skorupkę jeszcze przed otwarciem. Orzech gotowy do rozłupania poznasz, kiedy nim potrząśniesz – jeśli wewnątrz brązowej łupiny wyczuwalne są ruchy orzecha, oznacza to, że nadaje się do zjedzenia.

 

Orzechy laskowe – właściwości odżywcze

Orzechy laskowe w diecie to nie tylko naturalny, ale też wyjątkowo smaczny sposób, aby dostarczyć swojemu organizmowi najcenniejsze witaminy i minerały. A tych zaś w orzechach jest całe mnóstwo! Spójrz tylko na poniższą tabelę:

Przechwytywanie

Informacje zamieszczone w tabeli to jednak nie wszystko, co trzeba wiedzieć o właściwościach odżywczych orzechów laskowych. Bakalie te stanowią bowiem również wartościowe źródło wapnia oraz żelaza, ale mają w sobie także dużo fosforu, miedzi, manganu czy magnezu.

Orzechy laskowe w diecie – solo i w duecie z innymi produktami

Wybierasz się na piknik, górską wędrówkę, przejażdżkę rowerową lub długi, letni spacer? Jeśli nie masz pomysłu, co zabrać ze sobą do chrupania, koniecznie sięgnij po orzechy laskowe! Są nie tylko bardzo zdrowe, ale też świetnie smakują samodzielnie, stanowiąc tym samym doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek.

W ofercie Bakalland znajdziesz m.in.: orzechy laskowe blanszowane – prażone, które są znakomitą przekąską na co dzień, ale z powodzeniem, możesz je także wykorzystać w kuchni, jako dodatek do przyrządzanych przez Ciebie lekkich sałatek, dań mięsnych, ciast i deserów.

orzechy2

Wyjątkowy smak orzechów laskowych sprawia, że amatorzy gotowania mają niemal nieograniczone możliwości w zakresie eksperymentowania z nimi. Możesz je dodać np. do domowego ciasta z jabłkami, czekoladowych babeczek, tarty ze śliwkami, pieczonego schabu czy pierogów z podgrzybkami. Możliwości jest nieskończenie wiele!