Orzechy nerkowca – właściwości i wartości odżywcze

bakalland-aktualnosci-orzechy-nerkowca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze

Orzechy nerkowca – właściwości i wartości odżywcze

Orzechy nerkowca – właściwości i wartości odżywcze. Cała prawda o nerkowcach.

Orzechy nerkowca to późno odkryty przysmak, bo dopiero w poprzednim stuleciu przekonano się, że są one jadalne. Wcześniej drzewo, na którym rosły, uprawiano tylko w celu pozyskiwania drewna. Obecnie orzechy nerkowca są cenione za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również szereg wartości odżywczych. Można traktować je jako samodzielną przekąskę, ale również dodatek do wielu potraw – deserów, ale również dań wytrawnych. Oto cała prawda o orzechach nerkowca!

Orzechy nerkowca – skąd pochodzą, gdzie się je uprawia i jak zbiera?

Nanercz zachodni, czyli drzewo, na którym rosną orzechy nerkowca, pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie uprawiane jest w większości krajów strefy tropikalnej. Największymi producentami orzechów nerkowca są natomiast kraje azjatyckie – Indie i Wietnam, a także afrykańskie Wybrzeże Kości Słoniowej. Ciekawostką dotyczącą orzechów nerkowca jest również sposób, w jaki rosną te orzechy. Nerkowce są bowiem niejako doczepione do owoców nanercza. W łupinie, która kształtem przypomina pazur, jest zawsze jeden orzech. Warto wiedzieć, że orzechy nerkowca, które kupuje się w sklepie, muszą przejść proces obróbki, aby były zdatne do spożycia. Z łupin wyjmuje się je ręcznie. Wymaga to również używania ochronnych rękawiczek i specjalnych narzędzi, bo z zewnętrznej warstwy wydobywa się gryzący olej. Następnie należy orzechy nerkowca uprażyć i ugotować. Dopiero w takiej formie są pakowane i gotowe do sprzedaży. Najbardziej ceni się te, które zachowały ładny jasny kolor oraz wyjątkową chrupkość.

Orzechy nerkowca – właściwości odżywcze

Jak widać, pozyskanie orzechów nerkowca jest złożone i czasochłonne, ale zdecydowanie warte wysiłku! Bakalie te mają bowiem liczne właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Orzechy nerkowca są źródłem witaminy B6, która:

  • przyczynia się między innymi do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek,
  • wpływa na poprawne działanie układu odpornościowego

Orzechy nerkowca Bakalland, charakteryzują się wysoką zawartością potasu i magnezu, które pomagają między innymi w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Nerkowce odznaczają się bogactwem fosforu, który pomaga w utrzymaniu zdrowszych zębów i kości, a także cynku, który pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Oprócz tego cynk wspomaga w prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, utrzymanie prawidłowego wzroku, a także – co szczególnie ważne dla panów – utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

Orzechy nerkowca – mogą pomóc również podczas odchudzania!

Orzechy nerkowca dzięki cennym wartościom odżywczym sprawdzą się idealnie jako element diety odchudzającej. Już niewielka ich ilość może dostarczyć organizmowi dużo energii, a dodatkowo również białka (18 gramów białka w 100 gramach orzechów), zdrowych kwasów tłuszczowych oraz wymienionych wyżej składników odżywczych. Wszystko to sprawia, że orzechy nerkowca w łatwy sposób zmniejszą uczucie głodu, dostarczając cennych mikro i makroelementów.

Orzechy nerkowca – nie tylko zdrowe, ale również pyszne!

Sam fakt, że orzechy nerkowca są zdrowe, nie jest jedynym powodem, dla którego warto po nie regularnie sięgać. Są one bowiem również pyszne! Mają lekko słodki i zarazem delikatny smak, idealne zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Orzechy nerkowca są między innymi ważnym składnikiem w daniach azjatyckich, na przykład w indyjskim sosie curry, ale również w wielu daniach kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Nerkowce mogą być też ważnym składnikiem kuchni włoskiej, między innymi bardzo popularnego sosu pesto. Orzechy nerkowca można również wykorzystać w cukiernictwie, a także jako bazę do wykonania masła orzechowego. Warto jednak pamiętać, że najlepiej jeść je w postaci nieprzetworzonej i potraktować jako zdrową przekąskę, która sprawdzi się zarówno podczas oglądania ulubionego filmu, czytania książki, jak i przyjęcia. Orzechy nerkowca świetnie komponują się z innymi bakaliami, zwłaszcza suszonymi owocami. Spróbuj połączyć nerkowce z rodzynkami Bakalland. Taki duet z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom!