Pistacje – właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie

bakalland-aktualnosci-pistacje-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie-w-diecie

Pistacje – właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie

Pistacje – właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie. Wszystko co warto widzieć o orzechach pistacjowych.

Od tysięcy lat, orzechy towarzyszą człowiekowi w codziennej diecie i stanowią jej wartościowy element. Są nie tylko pyszne i przyjemnie chrupiące, ale też zawierają cenne dla zdrowia wartości odżywcze. W zależności od rodzaju orzechów, można znaleźć w nich różne właściwości, ale bez względu na gatunek, wszystkie orzechy są równie zdrowe i ważne w codziennym żywieniu. Dziś poświęcamy więcej miejsca pistacjom Bakalland i istotnej roli, jaką odgrywają w diecie.

Pochodzenie pistacji. Ze starożytnego Rzymu do całej Europy

Pistacje znane są od 9 tysięcy lat, a na ich pierwsze ślady natrafiono podczas wykopalisk w Turcji. Jednak, swoją sławę pistacje zawdzięczają starożytnym Rzymianom, ponieważ to dzięki nim, te wyjątkowe orzechy na dobre zagościły na europejskich stołach. Zanim pistacje stały się powszechnie znane, jadali je wyłącznie wybrańcy, dlatego nazywane były królewskim przysmakiem.

Pistacje prażone w piecu Bakalland wyróżniają się nie tylko smakiem, ale też wyglądem – ich zielony kolor to zasługa zawartości luteiny. Drzewa i krzewy pistacjowe, to aż kilkanaście gatunków, które owocują co dwa lata. Niektóre z nich, ze względu na swoją ciekawą postać, są uprawiane wyłącznie jako drzewa ozdobne.

Pistacje to nie tylko bogactwo smaku i wyjątkowy wygląd, to także cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych, które są niezwykle ważne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pistacje prażone – właściwości odżywcze

Wszystkie orzechy posiadają właściwości odżywcze cenne dla zdrowia. Już 100 g pistacji prażonych w piecu Bakalland zawiera:

  • 5,2 mg witaminy E – 43% RWS,
  • 0,82 mg tiaminy (witamina B1) – 75% RWS,
  • 1090 mg potasu – 55% RWS,
  • 500 mg fosforu – 71% RWS,
  • 158 mg magnezu – 42% RWS,
  • 6,7 mg żelaza – 48% RWS,
  • 0,81 mg miedzi – 81% RWS,
  • 0,88 mg manganu – 44% RWS.

Również 100 g pistacji jest źródłem kwasu foliowego (58 µg – 29% RWS) oraz wapnia (135 mg – 17% RWS).

Włączenie prażonych pistacji Bakalland do swojej codziennej diety, dzięki dużej zawartości witaminy E, pomoże ochronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Podobne właściwości ochronne posiada mangan, który, dodatkowo, dostarczany do organizmu wraz z pistacjami, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz utrzymania zdrowych kości, a także pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych.

Metabolizm energetyczny jest prawidłowo utrzymywany również przez, zawartą w pistacjach Bakalland, tiaminę (witaminę B1), która dodatkowo wspomaga pracę serca, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dla układu nerwowego i serca, niezwykle ważny jest także potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego.

Cenny dla zdrowia jest również magnez, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale też zmniejsza uczucie zmęczenia i ma wpływ na prawidłowy metabolizm energetyczny.

Kolejną, ważną substancją, zawartą w pistacjach Bakalland, jest fosfor, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny.

Z kolei żelazo pełni ważną rolę w prawidłowym transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji poznawczych.

W pistacjach jest jeszcze miedź, która ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i metabolizm energetyczny, pomaga też utrzymać właściwą pigmentację włosów.

Wapń jest jednym z tych składników mineralnych, które pełnią wiele ważnych ról w organizmie. Zawarty w pistacjach Bakalland, przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, utrzymania metabolizmu energetycznego, funkcjonowania mięśni i enzymów trawiennych. Jest też niezbędny do utrzymania zdrowych zębów i kości.

Mówiąc o cennych właściwościach pistacji, nie można zapomnieć o kwasie foliowym, który jest niezbędnym składnikiem w diecie kobiety ciężarnej, ponieważ przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Pomaga też w prawidłowej produkcji krwi i syntezie aminokwasów, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejsza uczucie zmęczenia.

Pistacje w codziennej diecie

Układając codzienną dietę, warto uwzględnić w niej orzechy, a wśród nich – prażone pistacje Bakalland. Z łatwością można je wkomponować w wiele posiłków. Pistacje Bakalland doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i w wytrawnych daniach. Można dodawać je do porannej owsianki, jogurtu czy koktajlu, a nawet do sosów podawanych z mięsami. To także świetna alternatywa dla słonych, gotowych przekąsek. Można je więc śmiało podjadać między posiłkami. I koniecznie należy pamiętać o orzechach pistacjowych, planując ciążę oraz będąc w niej, ze względu na dobroczynny wpływ kwasu foliowego.