Przekąski karnawałowe z bakaliami w roli głównej

Przekąski karnawałowe z bakaliami w roli głównej

Przekąski karnawałowe z bakaliami w roli głównej

Do zabaw karnawałowych nie trzeba nikogo zachęcać. Dla jednych najlepszym sposobem na imprezę karnawałową jest wystawny bal z orkiestrą, otoczeniem par, ubranych w wytworne stroje i suto zastawionymi stołami. Dla innych najlepszym pomysłem jest prywatka w domu lub mieszkaniu, w gronie najbliższych znajomych. Bez względu na formę zabawy karnawałowej, bardzo ważnym aspektem jest menu. Na stole powinny pojawić się zarówno treściwe dania na ciepło, jak i smaczne przekąski na zimno. Czy bakalie mogą odgrywać główną rolę wśród karnawałowych przekąsek? Zdecydowanie tak! Poznaj nasze pomysły na przepisy karnawałowe z bakaliami!

Przepisy na karnawał – dania z bakaliami

Bakalie dają bardzo szerokie możliwości kulinarne. Zarówno suszone owoce, jak i orzechy, stosowane są w przeróżnych deserach, ale to również świetny dodatek do dań wytrawnych. Nadają chrupkości i wyraźnego  słodkawego lub kwaskowego posmaku. Wśród dań na ciepło, które idealnie sprawdzą się na karnawał, warto polecić kurczaka z suszonymi morelami. To bardzo proste danie, do którego potrzebne jest mięso z filetu z kurczaka, suszone morele, czosnek, masło oraz przyprawy – curry, sól, pieprz i ewentualnie ostra papryczka. Pokrojone w kostkę mięso należy przyprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na oleju, aż nabierze złotego koloru. Równolegle, w rondelku należy rozpuścić dużą łyżkę masła i dodać do niego pokrojone w paski morele, a następnie ząbek czosnku, łyżeczkę przyprawy curry i – jeśli lubi się pikantne dania – ostrą papryczkę wedle uznania. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, można dolać trochę wody lub delikatnego bulionu. Podgrzewać chwilę, aż masło i przyprawy połączą się, a następnie dodać powstały sos do kawałków kurczaka i zostawić na małym ogniu przez 10-15 minut. Tak przygotowane danie, można podawać z ryżem. Jest to idealny przepis na karnawał, bo można przygotować go wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Pomysłów na mięso z suszonymi owocami jest wiele – oprócz moreli, bardzo dobrym i klasycznym dodatkiem do mięs są również suszone śliwki.

Przekąski karnawałowe – sałatki z orzechami i nasionami

Na każdym karnawałowym stole powinny znaleźć się również sałatki. Jest to jednak tak wyjątkowy czas, że warto zrezygnować z tradycyjnej sałatki jarzynowej na rzecz czegoś bardziej wykwintnego. Nasze dwie propozycje karnawałowych przepisów na sałatki z bakaliami to sałatka z gruszką, niebieskim serem pleśniowym i orzechami włoskimi a także z pieczonymi burakami, serem feta oraz ziarnami słonecznika. Obie są bardzo łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie prezentują się bardzo okazale.

Do przygotowania sałatki z gruszką potrzebny jest miks różnych sałat, na których należy ułożyć pokrojoną w podłużne plasterki słodką i dojrzałą gruszkę, pokruszony ser oraz ćwiartki orzechów włoskich. W osobnym naczyniu trzeba zmieszać sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, łyżkę oliwy, sól oraz pieprz, i takim sosem pokropić całość. Druga propozycja to sałatka z pieczonym burakiem i fetą. Średniej wielkości buraki należy owinąć folią aluminiową i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Następnie wyjąć, poczekać aż wystygną, obrać i pokroić w cienkie plasterki. W międzyczasie można przygotować talerz, na którym rozsypuje się rukolę. Na sałacie należy ułożyć plasterki buraka, a następnie posypać je pokruszonym serem feta lub podobnym, polać octem balsamicznym i na końcu posypać uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika lub „Chrupiącą sałatką” – gotową mieszanką uprażonych ziaren i orzechów. Taką sałatkę można podać w dużym półmisku, ale również każdemu gościowi, na osobnym talerzu. To świetny, lekki starter przed daniem głównym.

Bakalie – najlepsze karnawałowe przekąski

Warto pamiętać też o tym, że bakalie, same w sobie, sprawdzą się idealnie jako karnawałowe przekąski. Wystarczy do miseczek wsypać miks – różnych orzechów, suszonych owoców, czy nasion i ustawić w różnych miejscach stołu. Z całą pewnością, do końca przyjęcia wszystkie zostaną zjedzone! Warto pamiętać również o ciekawych wariacjach na temat bakalii. W ofercie Bakalland mamy gotowe przekąski, które idealnie sprawdzą się na karnawałowym stole. Są to na przykład różne orzechy– arachidowe, nerkowce, laskowe, włoskie. Warto zwrócić uwagę również na prażoną kukurydzę – na słono – z solą morską lub na słodko – z miodem, a także na suszoną żurawinę z dodatkiem soku z granatem, czy suszone winogrona. Bez względu na to, czy na karnawałowym stole bakalie pojawią się jako składnik dania, w czystej postaci, czy może w różnych wariantach smakowych, warto pamiętać, że są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawierają bowiem wiele ważnych składników odżywczych. Łatwo można więc połączyć karnawałową przyjemność jedzenia ze zdrową dietą.