Suszone morele – właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie każdego

Suszone morele – właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie każdego

Suszone morele – właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie każdego

Suszone morele to bakalie o niepowtarzalnym smaku, bardzo słodkie, wyjątkowo soczyste, ale także pełne wartości odżywczych – witamin i minerałów. Włączenie ich do codziennej diety nie tylko sprawi, że przygotowane potrawy będą smaczniejsze, ale również o wiele zdrowsze. Skąd wzięły się suszone morele? Gdzie obecnie uprawia się najlepsze owoce? Jakie mają właściwości i jak można zastosować w codziennej diecie suszone morele?  Poznaj najważniejsze informacje na temat tych wyjątkowych bakalii!

Suszone morele – znali je już starożytni Azjaci

Morele to owoce pochodzące z dalekowschodniej Azji. Według badań dendrologów uprawiano je już 4000 lat przed naszą erą w Chinach. W owych czasach morele jedzono przede wszystkim w postaci świeżych owoców, które charakteryzował bardzo słodki smak i soczysty miąższ. Jednak już w czasach starożytnych zaczęto suszyć morele. Odkryto bowiem, że nie tracą w ten sposób swojego niepowtarzalnego smaku, a dodatkowo przez bardzo długi czas zachowują świeżość i świetnie sprawdzają się jako prowiant podczas bardzo długich podróży. Do Europy morele przywędrowały właśnie w postaci suszonej za pośrednictwem karawan kupieckich podróżujących jedwabnym szlakiem. W Cesarstwie Rzymskim morele znano już w I wieku przed naszą erą, szybko zaczęto ją również uprawiać w basenie Morza Śródziemnego, gdzie miała idealne warunki do wzrostu.

Najlepsze suszone morele – jako świeże owoce potrzebują dużo słońca

Drzewa morelowe to stosunkowo wytrzymałe rośliny, jednak nie oznacza to, że w każdych warunkach jakość owoców jest taka sama. Te najlepsze rosną w Turcji. Kraj ten jest również największym producentem tych owoców na świecie. Jest to spowodowane przede wszystkim idealnymi warunkami do wzrostu – silne nasłonecznienie oraz niezbyt duża ilość wilgotności, sprawiają, że drzewa morelowe obficie owocują, a same owoce są najwyższej jakości. To również tureckie owoce najlepiej nadają się do suszenia. Wynika to z ich konsystencji – są bardzo miękkie i mają delikatny miąższ. Dzięki temu usuwanie pestek jest bardzo proste i nie niszczy struktury owocu. Morele suszy się w całości, co sprawia, że zachowują wszystkie walory smakowe oraz więcej wartości odżywczych.

Suszone morele Bakalland i ich właściwości odżywcze

Patrząc na tabelę właściwości odżywczych suszonych moreli, można się zastanowić, czy nie jest to przypadkiem skład multiwitaminowego suplementu diety. Można w nich znaleźć bowiem prawdziwe bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suszone morele mają wysoką zawartość witaminy A, która pomaga między innymi zachować zdrową skórę, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Mają również wysoką zawartość witaminy C – która pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnego wysiłku, pomaga także w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości chrząstek, dziąseł, zębów i skóry. Suszone morele są też źródłem witamin E oraz B1 i B2, mają także wysoką zawartość witaminy PP (niacyna). Suszone morele Bakalland zawierają również liczne mikroelementy – są źródłem wapnia, fosforu oraz żelaza. Mają też wysoką zawartość potasu, miedzi oraz manganu. Kilka suszonych moreli dziennie może być doskonałym uzupełnieniem zdrowej i zrównoważonej diety.

Suszone morele w diecie – jak je wykorzystać?

Nawet najbogatszy we właściwości odżywcze produkt nie będzie chętnie wykorzystywany w kuchni, jeśli nie będzie miał wyjątkowego smaku, a także nie będzie komponował się z różnymi daniami. W wypadku suszonych moreli nie ma takiego problemu. Są to suszone owoce o bardzo uniwersalnym zastosowaniu – może wykorzystać je między innymi do wielu dań wytrawnych. Świetnie komponują się z mięsem, na przykład piersią drobiową, można dodać ją również do gulaszu lub jako element farszu pieczeni. Suszone morele są również składnikiem wielu deserów. Można używać ich do ciast, na przykład bardzo popularnego keksu, a także jako dekoracji tortu lub wielkanocnego mazurka. W przypadku suszonych moreli tylko wyobraźnia kucharza jest ograniczeniem ich zastosowania. Nie można zapominać również o tym, że suszone morele same w sobie są idealną przekąską. Można jeść je bez wyrzutów sumienia same, z dodatkiem orzechów lub innych suszonych owoców. Z całą pewnością będą zdrowsze i bardziej pożywne niż jakiekolwiek słone przekąski.

Suszone morele Bakalland – smacznego!

Suszone morele ze względu na swoje właściwości powinny znaleźć się w każdej kuchni. Te wyjątkowe bakalie zachwycają smakiem i bogactwem składników odżywczych, a także mnogością możliwości, które oferują – zastosowanie suszonych moreli w diecie nie jest żadnym problemem, bo sprawdzą się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, deserów, jak i jako samodzielna przekąska. Zalety suszonych moreli można podsumować tylko w jeden sposób – życząc smacznego!