Title Image

Suszone owoce w diecie – sposób na zdrową i smaczną przekąskę

Suszone owoce w diecie – sposób na zdrową i smaczną przekąskę

Suszone owoce w diecie – sposób na zdrową i smaczną przekąskę

Suszone owoce to nieocenione źródło witamin i minerałów, dlatego warto je umieścić w codziennej diecie – to naturalniejsze rozwiązanie niż popularne w ostatnim czasie suplementy diety wspierające zdrowie. Bakalie to również nieodłączny element klimatu Świąt, i to nie tylko Bożego Narodzenia, ale też Wielkiej Nocy. Trudno wyobrazić sobie makowiec bez rodzynków, mazurek bez płatków migdałów czy schab bez suszonej śliwki w środku. To właśnie suszone owoce i orzechy nadają potrawom wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat.

Suszone owoce w diecie – jakie mają właściwości?

Codzienna dieta powinna obfitować w produkty, które są źródłem cennych witamin i substancji odżywczych. Można je dostarczyć do organizmu za pośrednictwem suplementów diety lub skorzystać z ich zdrowej alternatywy, czyli bakalii. To właśnie orzechy, ziarna czy suszone owoce umieszczone w diecie pomogą dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Trudno się więc dziwić, że dietetycy namawiają do tego, żeby bakalie na stałe zagościły w zróżnicowanej diecie każdej osoby.

Niewiele osób wie, że właściwości suszonych owoców są takie same, a czasami nawet przewyższają walory ich świeżych odpowiedników. Bakalie są zatem skondensowaną w miniaturowej formie – a przy tym smaczną, dawką witamin. Suszona śliwka dostarcza do organizmu blisko 7 razy więcej błonnika niż świeży owoc, a dodatkowo, stanowi naturalne źródło witaminy A, która pomaga zachować skórę w dobrej kondycji. Z kolei suszone morele, to nieocenione źródło wapnia, które pozytywnie wpływa na układ kostny i mięśniowy, rodzynki dostarczają witaminę B6, która chroni przed zmęczeniem i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, a suszone figi obfitują w potas, który wspiera układ mięśniowy. Zrównoważona dieta i aktywny styl życia są bardzo ważne dla zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Suszone owoce i ich zastosowanie – nieodłączny element Świąt

Oprócz tego, że suszone owoce powinny na stałe zagościć w codziennej diecie, są nieocenionym dodatkiem do świątecznego menu. Bakalie to jeden z najważniejszych składników wielu świątecznych wypieków i deserów, są obowiązkowym elementem każdego makowca, keksa, babki czy mazurka. Przygotowując się do wykonania ulubionych ciast, warto zaopatrzyć się w orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę i morele – to właśnie one powinny dominować w smaku świątecznych wypieków. Warto wspomnieć, że suszone owoce można z powodzeniem zastosować nie tylko w deserach, ale też w daniach wytrawnych, które dzięki użyciu bakalii, nabiorą wyjątkowego smaku. Jajka faszerowane rodzynkami bądź suszoną żurawiną, schab z suszonymi śliwkami albo figami – to tylko niektóre z propozycji świątecznych dań, które będą nie tylko efektowną ozdobą świątecznego stołu, ale też zachwycą gości wyjątkowym smakiem.

Suszone owoce nie tylko w kuchni

Suszona żurawina, morele, rodzynki czy orzechy to nieodłączny element świąt. To właśnie one nadają ciastom niepowtarzalnego smaku, a do wytrawnych dań wprowadzają słodki, oryginalny akcent. Warto dodać, że suszone owoce sprawdzą się nie tylko w kuchni, jako świetne urozmaicenie potraw, ale też będą stanowiły znakomitą formę ozdoby. Ułożenie w ozdobnej misie suszonych owoców to doskonały pomysł na ozdobienie rodzinnego stołu. Będą stanowiły oryginalną i wyjątkowo smaczną dekorację, którą bez problemów i skrupułów, będzie można podjadać.