Title Image

Wielkanocne ciasta z bakaliami

Wielkanocne ciasta z bakaliami

Tradycja z bakaliami w rolach głównych – wielkanocne ciasta z bakaliami

Domowe wypieki takie jak mazurek, keks, puszysta baba czy sernik z rodzynkami są jednym z elementów, wpływających na niepowtarzalną, rodzinną atmosferę, która co roku towarzyszy Świętom Wielkanocnym. Do przygotowania najbardziej tradycyjnych ciast wielkanocnych, niezmiennie już od lat potrzebne są m.in. bakalie. To właśnie one sprawiają, że własnoręcznie upieczone słodkości zyskują wspaniały wygląd, ale przede wszystkim – wyjątkowy i bogaty smak!

Ciasta na Wielkanoc – co upiec?

Wielkanoc to szczególny czas w roku, kiedy ludzie spotykają się w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole, na którym królują takie potrawy jak żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, domowy pasztet czy tradycyjna sałatka jarzynowa.

Oprócz dań wytrawnych, na stole nie powinno zabraknąć również wielkanocnych ciast z bakaliami. I choć obecnie można je bez problemu kupić niemal w każdej cukierni, nic nie zastąpi smaku samodzielnie przygotowanych, domowych wypieków.

Babka, mazurek, makowiec czy puszysty sernik to wielkanocne ciasta, które na dobre wpisały się w tradycję tego najważniejszego święta w roku.

Ciasta z bakaliami na Wielkanoc

Dodatkami, których zdecydowanie nie może zabraknąć w wielkanocnych wypiekach są smaczne, zdrowe i przyjemne chrupiące bakalie.

  • Babka piaskowa

Jednym z obowiązkowych wielkanocnych ciast na stole jest babka piaskowa, którą można przygotować z rozmaitymi bakaliami. W zależności od indywidualnych preferencji, babkę oblaną lukrem lub czekoladą, warto posypać migdałami bądź aromatyczną skórką pomarańczową.

 

Czy wiesz, że…

 

każdego roku z jednego tylko drzewa można zebrać nawet do 1000 soczystych owoców pomarańczy?

 

 

Migdały są świetnym źródłem witaminy B1, niacyny i żelaza, które skutecznie zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Wyróżniają się także wysoką zawartością witaminy B2, kwasu foliowego czy magnezu, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Również skarmelizowana skórka pomarańczowa ma nie tylko wspaniały smak, ale jest także bardzo zdrowym i pożywnym dodatkiem do wielkanocnych ciast, deserów czy lodów. Co ciekawe, smak skórki pomarańczowej znakomicie komponuje się również z potrawami wytrawnymi – rozmaitymi mięsami, sosami czy letnimi sałatkami. Jest świetnym źródłem błonnika.

  • Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to już podstawa wielkanocnego menu. Dzięki niemu można stworzyć prawdziwie świąteczny klimat. Tradycyjny mazurek może być upieczony z ciasta kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego, które przekłada się domową polewą lub masą, a na koniec dekoruje np. posiekanymi orzechami włoskimi, rodzynkami czy wiórkami kokosowymi.

Orzechy włoskie wspaniale podkreślają smak wielkanocnego ciasta, a dodatkowo są powszechnie cenione za swoje wartości odżywcze – dostarczają organizmowi wiele witamin (np. E, B1 i B6), a także magnez, potas i cynk.

  • Makowiec

Makowiec to kolejne ciasto wielkanocne, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Dawniej pieczony był wyłącznie na specjalne okazje – głównie z produktów, które pochodziły z własnego gospodarstwa. Wiele lat temu, najbardziej czasochłonnym zajęciem było przygotowanie maku – dziś gotową masę makową z bakaliami można znaleźć np. w ofercie marki Bakalland.

Do wielkanocnego makowca można dodać m.in. orzechy laskowe (świetne źródło np. cynku, który pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie), orzechy włoskie, rodzynki (mają chociażby witaminę B6, fosfor i żelazo), skórkę pomarańczową, suszone figi oraz migdały. Wybór bakalii do tego wielkanocnego ciasta należy wyłącznie do Ciebie!

Ciasto na Wielkanoc: domowy sernik

Stosunkowo prostym do przygotowania, a jednocześnie bardzo smacznym ciastem wielkanocnym jest puszysty sernik. W czasie świąt zdecydowanie najlepiej sprawdzi się ten, upieczony samodzielnie, tym bardziej, że jego przygotowanie jest dość proste i nie zajmie Ci dużo czasu.

Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru trzcinowego,
  • kostka masła (około 250 g),
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • kilka łyżek rodzynek,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Zanim przystąpisz do przygotowywania tego wielkanocnego ciasta, ser, jajka i masło wyjmij z lodówki, ponieważ powinny mieć one temperaturę pokojową.

  • Krok 1

Żółtka dokładnie utrzyj z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszaj. Następnie do powstałej masy dodaj budyń oraz rodzynki.

  • Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą serową i wylej na formę do pieczenia ciast. Sernik piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180 °C. Po upływie wskazanego czasu, wyłącz piekarnik i pozostaw swoje wielkanocne ciasto w środku – do wystygnięcia.

  • Krok 3

Na koniec wyjmij sernik z piekarnika, polej roztopioną czekoladą i obficie posyp chrupiącymi, blanszowanymi płatkami migdałów.

Gotowe!

A nam pozostaje już tylko życzyć Wam zdrowych, radosnych i… smacznych Świąt Wielkanocnych!