Title Image

Wykorzystanie bakalii w świątecznych daniach mięsnych

Wykorzystanie bakalii w świątecznych daniach mięsnych

Wykorzystanie bakalii w świątecznych daniach mięsnych – poznaj nasze propozycje!

Bakalie są niezbędnym składnikiem świątecznych potraw. Tradycyjnie używa się ich przede wszystkim do słodkich wypieków. Bez bakalii trudno wyobrazić sobie sernik, keks czy makowiec. Okazuje się jednak, że zastosowanie suszonych owoców czy orzechów jest o wiele szersze, a bakalie można z powodzeniem łączyć z daniami wytrawnymi. Bakalie z mięsem zachwycą gości, którzy z całą pewnością docenią nieoczywiste, słodko-słone połączenie smaków. Jeśli szukasz przepisów świątecznych z bakaliami w jednej z głównych ról, koniecznie poznaj nasze propozycje!

Pieczeń z suszoną śliwką – klasyka wśród przepisów!

Klasycznym połączeniem mięsa z bakaliami, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jest pieczeń z suszoną śliwką. Do przygotowania tego dania potrzeba:

  • 1,5 kilograma schabu bez kości
  • Suszone śliwki Bakalland
  • Białe wytrawne wino
  • Olej roślinny
  • Łagodna musztarda
  • 4 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie pieczeni z suszoną śliwką należy zacząć od zalania suszonych śliwek białym winem i odstawienia ich na co najmniej godzinę. Dzięki temu owoce zmiękną i zostaną wzbogacone o winny aromat. W międzyczasie można przygotować marynatę do mięsa. Należy wymieszać ze sobą po dwie łyżki oleju i musztardy, dodać do tego zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek oraz sól i pieprz. Zestaw przypraw jest jednak dowolny, z powodzeniem można wykorzystać też inne zioła, na przykład tymianek lub czerwoną słodką paprykę.

Teraz można przejść do mięsa. Schab powinien być w jednym kawałku. Następnie należy przez całą długość kawałka mięsa wykonać nacięcie, które będzie kieszonką na śliwki. Najlepiej użyć do tego długiego i bardzo ostrego noża. Nacięcie powinno mieć około 2-3 centymetrów długości. Do kieszonki należy teraz włożyć śliwki, które moczyły się w winie i dość ciasno upchnąć je w środku. Z wierzchu mięso należy dokładnie pokryć wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę do lodówki.

W międzyczasie należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mięso trzeba piec przez około godzinę na każdy kilogram wagi. Jeśli kawałek ma 1,5 kilograma, czas pieczenia wynosi 1,5 godziny. Najwygodniej jest piec mięso w rękawie – dzięki temu pozostanie soczyste. Na ostatnie piętnaście minut można rozciąć folię. Dzięki temu mięso ładnie się przyrumieni. Po upieczeniu trzeba odstawić je na kilka minut przed podaniem, aby soki w mięsie „uspokoiły się”.

Bakalie z mięsem w takim wydaniu idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe – pieczeń z suszoną śliwką można podać z różnego rodzaju sosami i puree ziemniaczanym. Po ostygnięciu może być natomiast bardzo dobrą wędliną na kanapkę.

Bakalie z mięsem – idealnie dobrana para

Pieczeń z suszonymi śliwkami to danie efektowne i wykwintne – świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale możliwości połączenia bakalii z mięsem jest o wiele więcej. Innym przepisem świątecznym jest polędwica wieprzowa w sosie z suszoną żurawiną. Pokrojoną w medaliony, posoloną i obtoczoną w mące polędwicę należy zrumienić na maśle klarowanym. Następnie wyjąć z naczynia, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Gdy się zeszkli, dodać mięso, posypać całymi owocami suszonej żurawiny i dusić 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dolać 18-procentowej śmietany i jeszcze przez kilka minut gotować pod przykrywką. Dodać do smaku sól i pieprz, a także dużo świeżej natki pietruszki. Takie danie można serwować z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Przepisy z bakaliami – nie tylko tradycyjne dania

Mniej wykwintnym, ale równie pysznym połączeniem bakalii z mięsem jest kurczak w sosie z suszonych moreli. Pierś należy pokroić małe fileciki, posolić i podsmażyć na złoty kolor. W rondlu obok należy rozpuścić masło, dodać do niego drobno pokrojone suszone morele (może być w paski) i dusić. W międzyczasie do powstałego sosu dodać dwa zgniecione ząbki czosnku, przyprawę curry, a także sól wedle uznania i płatki chili – trzeba jednak uważać, bo nie każdy z gości lubi bardzo pikantne dania. Alternatywnie można przygotować łagodną wersję dania, a dla odważnych przygotować świeżą papryczkę chili do posypania sosu. To lekko orientalne danie można podawać z ryżem lub kaszą kuskus. Na pewno nie jest to tradycyjny świąteczny przepis, ale tak pyszne odstępstwo od zwyczajowego menu wielu gości z pewnością doceni. Smacznego!