Title Image

Żurawina – właściwości i działanie

Żurawina – właściwości i działanie

Suszona żurawina – właściwości i działanie. Na co dobra jest żurawina?

Suszona żurawina to przysmak, który bardzo często gości na wielu stołach. Z pewnością nie jest to dla nikogo zaskoczeniem, biorąc pod uwagę, że suszona żurawina jest dodatkiem bardzo uniwersalnym – sprawdzi się zarówno jako dodatek do słodkich wypieków, ciekawy akcent w sosach mięsnych, jak i samodzielna słodko-kwaśna przekąska. Przez niektórych bywa łączona z rodzynkami – jest to poniekąd uzasadnione skojarzenie, gdyż żurawina może być stosowana jako zamiennik dla rodzynek. Suszona żurawina jest większa. Jakie wartości odżywcze ma żurawina? Skąd pochodzi i jak można ją serwować? Oto garść faktów na temat tego wyjątkowego produktu!

Suszona żurawina – pochodzenie

Dziś żurawinę uprawia się w wielu rejonach świata. Trzeba jednak pamiętać, że przede wszystkim żurawina pochodzi z Ameryki Północnej, a z jej dobrodziejstw korzystali już rdzenni mieszkańcy tamtych terenów, jeszcze w czasach prekolumbijskich. Również dziś tereny północno-wschodnich Stanów Zjednoczonych oraz południowo-wschodniej Kanady uznaje się za prawdziwe żurawinowe zagłębie – jest to jeden z najważniejszych produktów rolniczych pochodzących z tamtych terenów. Żurawina rośnie tam dobrze i obficie nie tylko ze względu na sprzyjający klimat, ale również odpowiednie warunki glebowe. Każdy, kto próbował choć raz zasadzić krzew żurawiny w swoim ogrodzie wie, że ziemię trzeba specjalnie do tego przygotować, czyli zakwasić, a taki odczyn mają właśnie podmokłe i torfowe pola we wspomnianych wcześniej rejonach.

Warto jeszcze wspomnieć o pochodzeniu nazwy tego owocu. Gdy do Ameryki Północnej przybyli osadnicy z Europy zauważyli kwiaty żurawiny, które swoim wyglądem przypominały żurawie (z ang. crane). Stąd po angielsku cranberry (dosł. żurawia jagoda), a po polsku – żurawina.

Suszona żurawina – wartości odżywcze

Żurawinę często podaje się w postaci przetworzonej – jako soki i dżemy lub właśnie w postaci ususzonych owoców. W najpopularniejszej postaci, czyli właśnie jako suszona żurawina, jest zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy czy słonych przekąsek. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że w takiej postaci jest źródłem błonnika, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego.

Nie bez przyczyny żurawina podbija nasze stoły. Przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Północnoamerykańscy Indianie używali jej na wiele dolegliwości, ale również traktowali je jako ważny element diety. O tym jak ogromne znaczenie miały dla nich te owoce najlepiej niech świadczy fakt, że żurawina była jednym z darów, które podarowali przybyszom z Europy.

Suszona żurawina – nie tylko właściwości lecznicze, ale również smakowe

Suszoną żurawinę nie docenia się jednak tylko za korzyści, których przysparza, ale również za wyjątkowe walory smakowe i swojego rodzaju, kulinarną uniwersalność. Dzięki temu, że suszona żurawina Bakalland to całe owoce, pełne soczystego miąższu i wyjątkowego smaku, można ją jeść m.in. jako samodzielną przekąskę. Od wieków stosowana jest również jako dodatek do czerwonych mięs, zwłaszcza dziczyzny. Suszone owoce, dodane do sosu, wzbogacą go o wyjątkowy słodko-kwaśny posmak i aromat. Często można spotkać się również z wytrawnymi dżemami z żurawiny, którymi nie smaruje się jednak chleba, tylko stanowią wyśmienity dodatek do upieczonego lub usmażonego mięsa. Nie wolno również zapomnieć o tym, że suszona żurawina świetnie nadaje się do wypieków – zarówno ciast, jak i ciastek, którym nadaje wyjątkowego smaku, ale również ciekawej konsystencji. Na koniec warto jeszcze wspomnieć, że suszona żurawina jest bardzo dobrym dodatkiem do śniadania – można dodać ją do musli i zalać mlekiem albo jogurtem. Sprawdzi się też w charakterze oryginalnego dodatku do twarożku na słodko.

Żurawina i jej uniwersalne właściwości

Suszona żurawina w wyjątkowy sposób łączy w sobie pozytywne walory dla ciała i ducha. Połączenie tych cech powinno z pewnością przekonać każdego, kto jeszcze nie próbował tych owoców, by po nie sięgnął i to nie tylko podczas wyjątkowych okazji, ale na co dzień. Smacznego!