Bakalland

Czas na bakaliowe świeże zbiory

Wrzesień to dobry czas, w którym dojrzewają najbardziej wartościowe w składniki odżywcze owoce i rozpoczynają się ich świeże zbiory. Ze specjalnie wyselekcjonowanych podczas zbiorów owoców powstają najsmaczniejsze i najlepsze bakalie, z których smaku i dobrodziejstw zawartych w składnikach odżywczych możemy cieszyć się później przez cały rok. Moment zbiorów, to jeden z najważniejszych elementów uprawy owoców. To w jaki sposób zostaną one przeprowadzone gwarantuje zachowanie wszystkich właściwości zdrowotnych w wyselekcjonowanych suszonych owocach i orzechach.

Soczyste winogrona, to najbardziej smaczne rodzynki

Świeże zbiory winogron rozpoczynają się pod koniec sierpnia i trwają do połowy września. Z tych najbardziej soczystych pochodzą niezwykle wartościowe i smaczne rodzynki. Zanim te popularne bakalie trafią do naszych dań i na stoły w formie przekąski, dojrzewają w pełnym słońcu w odległych zakątkach świata. Ten proces potrzebuje czasu i odpowiedniej, tak aby w owocach winogron było dużo cennych witamin i właściwości odżywczych. O momencie rozpoczęcia zbiorów decydują dojrzałe i soczyste kiście winogron. Aby zachować niezwykle wartościowy miąższ, winogrona zbierane są ręcznie, a następne poddawane naturalnemu procesowi suszenia na słońcu. W ten sposób zachowują naturalnie słodki smak oraz istotne wartości odżywcze.

Te najlepszej jakości rodzynki pochodzą z rozciągających się od Morza Śródziemnego po Morze Kaspijskie. To obszary o gorącym klimacie, słynące z przepięknych terenów, na których rozpościerają się niezwykłe plantacje słodkich i soczystych winorośli. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają warunkom w jakich dojrzewają owoce, a także naturalnej metodzie suszenia.

Dokładny proces zbioru winogron, pozwala na zachowanie w owocach wszystkich właściwości odżywczych i witamin. Rodzynki cenione są jako wartościowe źródło miedzi, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego oraz potasu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz utrzymania właściwego ciśnienia krwi. Najlepszej jakości rodzynki to również naturalne źródło witaminy B6. Witamina ta pomaga w zmniejszeniu uczucia zmęczenia, znużenia oraz bierze udział w tworzeniu hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego, np. adrenaliny.

 

Słoneczny sierpień najlepszy do zbioru migdałów

Światową stolicą delikatnych i aromatycznych orzechów jest słoneczna Kalifornia. To tutaj rozpościerają się malownicze plantacje tych chrupiących bakalii. Dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, w których dojrzewają, migdały są nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe w składniki odżywcze.

Wczesną wiosną rozłożyste drzewa, na których rosną migdały, prezentują swoje najpiękniejsze oblicze. Wówczas obsypują się one milionami biało-różowych kwiatów tworząc niezapomniane pejzaże. Orzechy dojrzewają na drzewach do połowy sierpnia. Wtedy rozpoczynają się zbiory, które mogą trwać nawet do płowy października. Tak długi okres zbiorów zależy od tego, kiedy łupiny, w których znajdują się migdały zaczynają pękać, świadczy to o ich dojrzałości i najlepszym smaku.

 

Dojrzałe orzechy trafiają na nasze stoły w formie smacznej przekąski lub dodawane są do dań. Doskonale sprawdzają się zarówno w słodkich ciasta i deserach jaki i daniach wytrawnych. Drogocenne właściwości migdałów, pozwalają na ich używanie w przemyśle kosmetycznym. Olej z orzechów uważany jest za jeden z cenniejszych składników kosmetyków. W codziennej diecie migdały pozwalają nam na uzupełnianie braków magnezu, którego są cennym źródłem. Dzięki temu wspierają nasz układ nerwowy i pomagają w codziennej walce ze stresem i zmęczeniem, regenerując nasz organizm. Migdały są również naturalnym źródłem miedzi, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów. W 100 g migdałów zawarte jest 100% naszego dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek!

Jeziora żurawiny czerwienią się we wrześniu

Malownicze pejzaże bezkresnych żurawinowych pól rozpościerają się na wschodnim wybrzeżu USA w stanie Massachusetts, w okolicach Bostonu. Przepiękne krzewy, rozciągające się na torfowiskach i terenach bagiennych, zachwycają nie tylko soczystością dojrzewających owoców, ale przede wszystkim przepięknymi odcieniami czerwieni. Owoce nabierają barw i smaku od wiosny, a w połowie września rozpoczynają się zbiory w pełni dojrzałej, dorodnej żurawiny. Wówczas krzewy zalewane są wodą, pod wpływem której owoce wypływają na powierzchnię i dzięki temu pozostają nienaruszone. Niespotykany widok unoszącej się na wodzie żurawiny tworzący malowniczy krajobraz purpurowych jezior.

Po udanych zbiorach, rozpoczyna się suszenie tych aromatycznych i delikatnych owoców na słońcu. Cały proces ma na celu zachowanie żurawiny w całości, a tym samym zachowanie pełni soku i wartości odżywczych. Prawidłowy proces suszenia powala zachować dużą zawartość błonnika w suszonych owocach, który reguluję pracę naszego układu trawiennego. Żurawiny używamy w kuchni jako dodatek do słodkich wypieków i deserów. Doskonale sprawdza się również dodawana do dań wytrawnych. W formie przekąski doskonale sprawdza się suszona żurawina wzbogacona sokiem z granatu. To niecodzienne połączenie suszonych owoców z delikatnym, słodkim granatem charakteryzuje się niespotykanym smakiem, soczystym miąższem i wyjątkową słodyczą.

Najlepsze śliwki dojrzewają we wrześniu

Plantacje śliwki, z których pochodzą najlepsze suszone owoce położne są w słonecznym i gorącym Chile. Dzięki odpowiedniemu nasłonecznieniu i klimatowi śliwki tam uprawiane na długo zachowują swoją słodycz i charakterystyczną nasyconą barwę. Sady, w których uprawiane są owoce zachwycają zapachem, który unosi się nad plantacjami i okolicznymi wioskami. Dojrzałe śliwki rozpoczyna się zbierać we wrześniu. Później poddawane są procesowi suszenia, tak aby zachować wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Wyselekcjonowane, najwyższej jakości śliwki po wysuszeniu stają się doskonałą przekąską lub dodatkiem do ulubionych dań. Mają niesamowity wpływ na nasz metabolizm. Kilka sztuk zjedzonych po obiedzie pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy i wesprze procesy trawienne, nawet po ciężkostrawnym posiłku. Śliwki są zatem doskonałe dla osób dbających o linię. Wspaniale smakują, a jednocześnie stanowią niezastąpione źródło cennego błonnika oraz licznych witamin. Zalecane są również w diecie osób, które chcą zadbać o dobry wzrok – śliwki są naturalnym źródłem witaminy A.

 

Otulone słońcem żółte morele

W południowo – wschodniej części Turcji uprawiane są najwyższej jakości morele. Najlepsze uprawy znajdują się w okolicach miasta Malatya. To tutaj dojrzewające owoce otula najlepsze tureckie słońce. Ciepłe słońce i żółte owoce, powodują, że pola uprawne wokół miasta, zamieniają się w malownicze, pulsujące ciepłem pejzaże, utworzone z morelowych drzew. Nad drzewami, które potrafią osiągać do 15 metrów wysokości, unosi się słodki morelowy zapach – to znak, że nadeszła doskonała pora, aby rozpocząć świeże zbiory. Chcąc zachować jak najwięcej właściwości odżywczych, każda morela zbierana jest osobno, z zachowaniem delikatności i ostrożności. Następnie każdy z owoców jest ręcznie drylowany. W gatunku uprawianym w okolicach Malatyi, pestkę wyjmuje się przy delikatnym naciśnięciu owoców dłońmi. To jedyny taki gatunek na świecie, który pozwala zachować w owocach podczas drylowania drogocenne soki. Następnie całe owoce, suszone są na słońcu. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie całych suszonych owoców, pełnych soczystego miąższu. W ten sposób morele zachowują szereg właściwości odżywczych i witamin. Stosowane jako przekąska pozwolą nam dostarczyć organizmowi witaminy C, która wspomoże metabolizm energetyczny oraz zmniejszy uczucie zmęczenia. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości witaminy A w morelach, zapewnimy naszej skórze ładny, zdrowy wygląd oraz pozwolimy naszemu organizmowi lepiej przyswajać żelazo. 



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie