Bakalland

Historia firmy

 

"Pierwszy milion"

 

Początki firmy sięgają 1991 roku, kiedy to trzej przyjaciele ze studiów, wśród których był obecny Przewodniczący Rady Nadzorczej Marian Owerko, otworzyli w 37m2 kawalerce firmę Uno Tradex. Odbywała się tam cała produkcja i magazyn. Firma zajmowała się wtedy głównie świeżymi owocami i warzywami.

Rok 1993 - pierwsze dostawy do Globi i do Społem. Owerko z przyjaciółmi skupił się już na sprzedaży bakalii pod marką UNO i przeprowadził się do już prawie dwukrotnie większego lokalu.

Kolejne lata charakteryzowały się dynamicznym rozwojem dystrybucji w kraju. Nowe kontrakty, coraz większe dostawy. Siedziba firmy na Zawiszy to już 260m2. W tym czasie firma realizowała parunastu milionowy obrót.

Połączenia z Milpo i Fresco w latach 1997-1999, a później z firmą Profit pozwoliły na zdobycie umiejętności synergicznego wykorzystywania silnych stron przejmowanych firm.
Połączenie z Fresco - szybko rozwijającym się importerem bakalii - dodało firmie skrzydeł. Pojawiło się wiele nowych produktów, a sprzedaż w 2000r. sięgnęła prawie 60 mln zł.

W kolejnym roku Uno Fresco Tradex Sp. z o.o. przeniosło swoją siedzibę na ulicę Bakaliową 1 w Mościskach. To nowoczesny biurowiec z magazynem wysokiego składu. Tu nastąpiło kolejne przyspieszenie zarówno sprzedaży krajowej jak i zagranicznej. Firma postawiła na markę BAKALLAND, co było strategicznie bardzo dobrym posunięciem. Kampanie out-door'owe i telewizyjne pozwoliły jej na dynamiczny wzrost udziałów rynkowych. Naturalnym było więc to, że 27 marca 2006r. z przekształcenia UFT Sp. z o.o. powstała BAKALLAND Spółka Akcyjna.

11 grudnia 2006 roku spółka zadebiutowała na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Ze środków uzyskanych z emisji papierów wartościowych dokonała zaplanowanych akwizycji: spółka Solger - 2006r. i spółki: Mogo i Polgrunt - początek 2007r.

W styczniu 2007 nastąpiło przeniesienie głównej siedziby spółki do nowoczesnego biurowca przy ul. Fabrycznej 5 w Warszawie.

Od 2015r. do Grupy Kapitałowej Bakalland dołączyła firma Delecta S.A. - producent mieszanek ciast, deserów w proszku oraz kawy zbożowej Anatol. Siedzibą firmy jest Włoclawek, gdzie znajdują się zakłady produkcyjne. 

panorama

Histroia Delecty sięga 1816r. kiedy to bracia Ferdynand i Wilhelm Bohm założyli pierwszą na polskich ziemiach fabryke cykorii pod nazwą Fabryka Cykorii Ferdynand Bohm et Co. Zaczęto wytwarzać kawy zbożowe z dodatkiem cykorii. W ślady Bohmów poszli inni przemysłowcy z Włocławka. Powstała Włocławska Fabryka Cykorii Stella oraz trzeci już z kolei zakład we Włocławku o takim profilu produkcji, działający jako Spółka Producentów Cykorii Gleba. Przedmiotem produkcji fabryki Gleba była cykoria w laskach - namiastka kawy naturalnej. 

W czasie II wojny światowej Fabryki Cykorii Ferdynand Bohm i Gleba SA zostały zajęte przez okupanta niemieckiego. Dopiero po wojnie do fabryk wrócili robotnicy, uruchomiono maszyny i rozpoczęto produkcję podstawowych produktów spożywczych: kawy zbożowej, zup w proszku, preparatów wartościowych dla dzieci. Zakłady ulegały stopniowej rozbudowie i rozszerzaniu asortymentu, a w 1950 roku połączono firmy Bohm i Gleba S.A. oraz Stella w jedno przedsiębiorstwo państwowe - Kujawskie Zakłady Kawy Zbożowej i Środków Odżywczych. Lata 1951 - 1956 to okres wybudowania i uruchomienia pierwszego w kraju wydziału produkcji waniliny.

W 1959 roku upaństwowione i połączone w jedno przedsiębiorstwo fabryki Bohm i Gleba SA oraz Stella przyjęły nazwę Kujawskich Zakładów Koncentratów Spożywczych. Wraz ze wzrostem popytu na produkty spożywcze rozszerzano produkcję, powstawały nowe wydziały produkcyjne, instalowano nowe urządzenia i linie technologiczne. Obok historycznego zakładu produkcji kawy powstał wydział produkcji deserów, przypraw i dodatków do pieczenia, napojów orzeźwiających oraz wydział konserw warzywno-mięsnych.

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX wieku realizowany postęp techniczno - technologiczny oraz wdrażanie na rynek nowych produktów ustaliły pozycję przedsiębiorstwa w czołówce zakładów przemysłu koncentratów spożywczych. W 1972r. wprowadzono na rynek nową kategorię produktów paluszki słone. Do okresu tworzenia się wolnego rynku Kujawskie Zakłady Koncentratów Spożywczych we Włocławku cieszyły się opinią dobrze zorganizowanego zakładu, reagującego na zmiany popytu, wprowadzającego coraz nowocześniejsze produkty i dbającego o wysoką jakość wyrobów.

17 grudnia 1996 roku Delecta stała się częścią norweskiego koncernu spożywczego Rieber & Son ASA, który jest największym producentem zup i żywności w proszku na terenie Norwegii. Od 13 lutego 2002 roku działa na rynku polskim jako Rieber Foods Polska SA.

W kwietniu 2013 Norweski Urząd Antymonopolowy zaakceptował transakcję przejęcia przez Orklę 90,11% akcji w Rieber & Søn ASA.
22 lipca 2014 Innova Phoenix otrzymała zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) na przejęcie kontroli nad Rieber Foods Polska [marka Delecta]. 08 sierpnia 2014 została formalnie sfinalizowana transakcja. Fundusz inwestycyjny Innova został nowym właścicielem Rieber Foods Polska SA.

1 listopada 2014r. firma Rieber Foods Polska SA zmieniła nazwę na Delecta SA a od 2015r. stała się częścią Grupy Kapitałowej Bakalland. Firma Bakalland od tej pory jest producentem marki Delecta.



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie