Bakalland

Makowiec

Ciasto
- 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g) 
- 2 szklanki mąki (340 g)
- 1/3 szklanki cukru (80 g)
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 2 duże jajka
- 20 g drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- Szczypta soli

Nadzienie i wierzch
- 550 g gotowej masy makowej Bakalland
- 2 łyżki kaszy manny
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 50 g suszonej żurawiny Bakalland
- 1 duże jajko
- Lukier i bakalie do dekoracji


Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Całość przykryj i odstaw, by lekko podrosło. W tym czasie przygotuj nadzienie. Orzechy posiekaj i wymieszaj z żurawiną i roztrzepanym jajkiem. Dodaj do gotowej masy makowej razem z kaszą manną, wymieszaj. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na prostokątny placek. Na cieście rozsmaruj masę makową. Następnie zwiń ciasto w roladę. Ciasto przełóż razem z papierem do podłużnej foremki o wymiarach 10 x 27 cm i ponownie odstaw do wyrośnięcia.  Makowiec wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto polej lukrem i udekoruj bakaliami.


Najlepsze z:

   



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie