Bakalland

Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • 100 g kostki do pieczenia 
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany

MASA:

  • 100 g kostki do pieczenia 
  • 100 g mleka w proszku
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g migdałów BAKALLAND
  • 100 g orzechów laskowych BAKALLAND
  • 100 g mieszanki keksowej BAKALLAND

Przygotowanie:

Mąkę posiekaj z Kasią i cukrem. Palcami rozetrzyj grudki, dodaj śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim prostokątną formę i upiec (około 15 min) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kasię rozpuść na parze. Mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wymieszaj. Wlej 50 ml wrzącej wody i miksuj, aż wszystko się połączy. Do masy wlej stopioną Kasię i nadal miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę rozprowadź na upieczonym spodzie mazurka i ozdób migdałami, mieszanką keksową oraz orzechami laskowymi.


Partnerzy:       


Najlepsze z:

  



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie