Orzechy to jedne z najpopularniejszych bakalii, które idealnie wpisują się w obecny styl życia. Nie tylko są smaczną przekąską, którą można wszędzie ze sobą zabrać i chrupiącym dodatkiem do dań. To również doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie, formę i dobrą kondycję organizmu, ponieważ stanowią naturalne bogactwo magnezu, fosforu czy potasu, wspomagających funkcjonowanie całego organizmu. Cenne właściwości orzechów dostrzegli również eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia, włączając je do gruntownie przebudowanej piramidy zdrowia i aktywności fizycznej w 2016 r. Najlepszymi orzechami są te z gładką skórką bez uszkodzeń, chrupkie, aromatyczne, pochodzące ze słonecznych plantacji.
Ziarna skrywają w sobie cenne pokłady witamin i minerałów, a wiele z nich uznawanych jest za prawdziwy, naturalny superfood. Znane były od wieków i chętnie wykorzystywane w kuchniach praktycznie w każdym zakątku świata. W Polsce najpopularniejsze są ziarna słonecznika czy dyni, a wielu zwolenników ma też orientalny sezam. Stanowią idealne uzupełnienie sałatek, zup kremów, domowych chlebów czy zdrowych deserów.
Bakalie to nie tylko idealny dodatek do dań wytrawnych czy deserów. Doskonale sprawdzą się również w formie zdrowej, pełnowartościowej przekąski, która można wszędzie ze sobą zabrać i traktować jako zamiennik dla słodyczy. Bakalland, ułatwiając przygotowanie bakaliowych przekąsek, proponuje ich najróżniejsze warianty. To idealnie skomponowane mieszanki składające się z najlepszej jakości suszonych owoców oraz orzechów, a także orzechy prażone czy delikatnie oprószone solą.
Stworzenie domowych wypieków nie musi wcale być czasochłonne. Bakalland przygotował kilka ciekawych propozycji, które z pewnością to ułatwią. To nie tylko najwyższej jakości bakalie takie jak migdały w płatkach czy wiórki kokosowe, ale także masy kajmakowe, makowe czy najlepsze polskie jabłka uprażone, gotowe do dodania do szarlotki.
Popcorn powstający z ziaren kukurydzy, stanowi doskonałą alternatywę dla typowych, słodkich lub słonych przegryzek. To również naturalne źródło błonnika pokarmowego. Przygotowanie w kuchence mikrofalowej upraszcza proces prażenia, gwarantując naturalną chrupkość, a wybór popcornowych smaków Bakalland zaspokoi gusta zarówno dzieci, jak i dorosłych.