Bakalland

Orzechowe zniewolenie

Biszkopt
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe (słodzone)
- 1 budyń toffi (słodzony)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 300 g miękkiego masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- Opcjonalnie 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, rum, malibu)

Dodatkowo
- 1 średni słoiczek kremu orzechowo-czekoladowego

Wierzch
- 1 puszka kajmaku Bakalland

Karmelizowane orzechy
- 100 g  orzechów włoskich Bakalland
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 100 g blanszowanych migdałów Bakalland
- 100 g orzechów macadamia Bakalland
- 100 g nerkowców Bakalland
- 50 g orzeszków piniowych Bakalland
- 1 szklanka cukru pudru


Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 160 st.C, a formę natrzyj  odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia i jeszcze papier odrobinę natrzyj olejem. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodaj cukier. Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj aż dokładnie się połączą. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przelej je do formy i piecz 15 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 190st.C i piecz kolejne 15 minut. Jeśli wbity w środek biszkoptu patyczek wychodzi suchy, wyłącz piekarnik i pierwsze 15 minut ostudź ciasto w otwartym piekarniku a następnie wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Wtedy o wiele łatwiej pokroić go na 3 części (opcjonalnie można upiec 3 osobne biszkopty, jednak wówczas  czas pieczenia należy skrócić do ok 15 minut).
Aby przygotować masę,  w szklance mleka rozmieszaj budynie, a resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i gotuj na małym ogniu do chwili, aż zgęstnieje. Masę przez cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksuj z cukrem i alkoholem (alkohol opcjonalnie). Do masy maślanej dodaj po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodaj zmielone orzechy.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj kremem orzechowo-czekoladowym, a na niego wyłóż połowę masy. Przykryj drugim blatem, który także pokryj kremem i masą a następnie przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny aby zastygło, w przeciwnym razie będzie bardzo ciężko rozsmarować na nim kajmak.Kiedy masa w cieście stężeje, na wierzchu rozsmarowuj kajmak. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przygotowuj karmelizowane orzechy. Wszystkie orzechy wymieszaj w jednej misce. Cukier puder umieść w garnku z grubym dnem  oraz podgrzej aż całkiem się rozpuści i odrobinę zbrązowieje. Do takiego karmelu wsyp orzechy, energicznie mieszaj i od razu zdejmij z ognia. Jeszcze ciepłe orzechy umieść na cieście. Ciasto najlepiej smakuje gdy ma temperaturę pokojową.


Najlepsze z:

      



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie