Bakalland

Orzechowiec

Ciasto
- 3/5 kostki do pieczenia Kasia (150g)
- 3 szklanki mąki (500g)
- 1/2 szklanki cukru  (125g)
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

Polewa orzechowa
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych
  orzechów włoskich Bakalland (200g)

Krem
- 500 g Kajmak Bakalland


Sposób przygotowania:
Włóż do miski Kasię, mąkę, cukier, sodę, cukier wanilinowy, jajko, mleko, żółtka i miód. Wszystko wymieszaj mikserem. Następnie całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części. Przygotuj trzy identyczne foremki o wymiarach 22x27cm. Dwie foremki wysmaruj  Kasią i obsyp mąką, trzecią wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek i nakłuj ciasto widelcem. Dwie z foremek (te bez papieru) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180st.C około 15 minut. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy  i zagotuj. Gorącą polewę orzechową wyłóż na ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180st.C około 15 minut. W foremce ułóż na dnie ponownie papier do pieczenia. Połóż na nim jeden blat ciasta, posmaruj połową masy krówkowej i przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż pozostały krem i przykryj ciastem z polewą orzechową. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki by ciasto stężało.


Najlepsze z:

  
 



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie