Bakalland

Piegusek z bakaliami

Ciasto
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125 g)
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka mąki (170 g)
- 1 szklanka suchego maku Bakalland (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)
- 50 g suszonej żurawiny Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 50 g suszonych moreli Bakalland

Wierzch
- 1 szklanka cukru pudru (160 g)
- Kilka łyżek wody
- Bakalie do dekoracji


Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj: mąkę, mak i proszek do pieczenia. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawaj stopniowo, ciągle mieszając sypkie składniki. Następnie dodaj przestudzoną Kasię i bakalie. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Piecz w 180 st.C około 40 minut. Wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj bakaliami.


Najlepsze z:

   



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie