Bakalland

Piernik

Składniki:
- 120g miodu
- 50g masła
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki zmielonych:
        * goździków,
        * kardamonu,
        * ziela angielskiego,
        * gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 100g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 300g mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 200g suszonych śliwek Bakalland
  (można je wcześniej namoczyć w rumie)

Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła

Do ozdoby:
- płatki migdałowe Bakalland


Sposób przygotowania:
Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.


Najlepsze z:

  
 



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie