Bakalland

Piernik ze śliwką

Ciasto
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125 g)
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki (500 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (18 g)
- 200 g sztucznego miodu
- 1 przyprawa do pierników (40 g)

Przełożenie
- 250 g śliwek kalifornijskich Bakalland
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 150 g powideł śliwkowych

 


Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Kasię utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj miód i mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół, zagnieć i podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj. Jedną częścią wyłóż dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Nakłuj widelcem i posmaruj powidłami. Na powidła wyłóż śliwki i orzechy. Całość przykryj drugą częścią ciasta i również nakłuj widelcem. Piecz w 180st.C około 40 minut.


Najlepsze z:

  



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie