Nazwa inwestycji:Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych.
Krótki opis:Projekt nawiązuje do badań przemysłowych w zakresie opracowania technologii prażenia mikrofalowego nasion i orzechów. W ramach operacji kontynuowane będą prace (o charakterze prac rozwojowych) nad dalszym rozwojem technologii prażenia mikrofalowego w kierunku określenia optymalnych dla warunków przemysłowych parametrów procesu prażenia mikrofalowego oraz przechowalnictwa ziaren prażonych mikrofalowo. Planuje się także opracowanie składu recepturowego i zasad przygotowania co najmniej 3 mieszanek badanych pestek i orzechów najkorzystniejszych pod względem zawartości wybranych kwasów tłuszczowych i steroli. Rozwiązania technologiczne wdrażane na etapie inwestycyjnym operacji uwzględniać będą wyniki wcześniejszych badań.
Cel projektu:1. Opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonych produktów, w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach żywieniowych,
2. Opracowanie i wdrożenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów (obróbki termicznej nasion i orzechów),
3. Opracowanie i wdrożenie nowej metody marketingu dotyczącej wprowadzania do obrotu produktów,
4. Weryfikacja optymalnych technik uprawy z punktu widzenia uzyskania maksymalnych wartości odżywczych.
Planowane wyniki operacji:Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów, których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe ulegną poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym. Prażenie nasion metodą mikrofalową pozwoli uzyskać walory smakowe nieosiągalne metodami konwencjonalnymi. Obniżone ciśnienie warunkuje łagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tłuszczowych i rozpadowi substancji aktywnych, takich jak witaminy.
Wartość przyznanej pomocy:2 483 022,00 PLN
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.