Wczytywanie
 

Historia

Bakalland

Delecta

bkl-historia-1816
bkl-historia-img00

Początki kawy

Historia Zakładu produkcyjnego we Włocławku należącego do Bakalland S.A sięga 1816 roku. Z biegiem lat rosło zapotrzebowanie na cykorię i zaczęły powstawać fabryki przetwarzające ten surowiec. Z czasem uprawa cykorii rozpowszechniła się w Polsce, a na terenie obecnego zakładu prowadzono suszenie i prażenie cykorii wytwarzającej tzw. kawę pruską.

bkl-historia-img01

Produkcja waniliny

Na bazie znacjonalizowanego wcześniej majątku spółek spożywczych z Włocławka utworzono Kujawskie Zakłady Kawy Zbożowej i Środków Odżywczych we Włocławku, w skład którego wszedł zakład należący do Bakalland S.A. W latach 1951-56 uruchomiono pierwszy w kraju wydział produkcji waniliny.

bkl-historia-1950
bkl-dev-historia-1959
bkl-dev-historia-img02

Nowe linie produkcyjne

Wraz ze wzrostem popytu na produkty spożywcze rozszerzano produkcję, powstały nowe wydziały produkcyjne, instalowano nowe linie technologiczne. Obok historycznego zakładu produkcji kawy zbożowej powstał wydział produkcji deserów, przypraw i dodatków do pieczenia, napojów orzeźwiających oraz wydział konserw warzywo-mięsnych.

bkl-dev-historia-img11

Początki Bakalland

Początki marki Bakalland sięgają 1991 roku, kiedy trzej przyjaciele ze studiów, wśród których był obecny Przewodniczący Rady Nadzorczej Marian Owerko, otworzyli firmę Uno Tradex.

bkl-dev-historia-1991
bkl-dev-historia-1993
bkl-dev-historia-img10

Sprzedaż bakalii

W 1993 roku rozpoczęły się pierwsze dostawy do Globi i Społem. Wówczas sprzedaż skupiona już była na bakaliach pod marką UNO.

bkl-dev-historia-img09

Początki Delecta S.A.

W latach transformacji gospodarczej w kraju zlikwidowano przedsiębiorstwo państwowe Kujawskie Zakłady Koncentratów Spożywczych i oddano do używania a następnie sprzedaży mienia zlikwidowanego przedsiębiorstwa spółce pracowniczej pod nazwą Delecta S.A. W 1996 roku spółka została częścią norweskiego koncernu Rieber&Son ASA.

bkl-dev-historia-1993-96
bkl-dev-historia-1997-99
bkl-dev-historia-img12

Przejęcie firm

Seria przejęć firm z branży spożywczej, m.in. szybko rozwijającego się importera bakalii – Fresco, dodała Spółce skrzydeł. Pojawiło się wówczas wiele nowych produktów, a sprzedaż w 2000 roku osiągnęła prawie 60 mln złotych.

bkl-dev-historia-img07

Marka Bakalland

W roku 2001 spółka Uno Fresco Tradex Sp. z o.o. przeniosła swoją siedzibę na ulicę Bakaliową 1 w Mościskach. Tu nastąpiło kolejne przyspieszenie zarówno sprzedaży krajowej jak i zagranicznej. Firma postawiła na markę BAKALLAND, co było strategicznie bardzo dobrym posunięciem. Kampanie outdoorowe i telewizyjne pozwoliły jej na dynamiczny wzrost udziałów rynkowych.

bkl-dev-historia-2001
bkl-dev-historia-2006
bkl-dev-historia-img06

Debiut na Giełdzie

Rok 2006 obfitował w ważne wydarzenia korporacyjne. Spółka zmieniła nazwę na BAKALLAND i zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

bkl-dev-historia-img05

Siedziba w Warszawie

Bakalland przeniósł swoją siedzibę do Warszawy.

bkl-dev-historia-2007
bkl-dev-historia-2014
bkl-dev-historia-img04

Nowy Prezes, wyróżnienia i nowy ambasador marki

Prezesem Zarządu Bakalland S.A. został Marek Moczulski.

 

Marian Owerko, założyciel firmy Bakalland S.A. został Przewodniczącym Rady Nadzorczej Bakalland.

 

Firma wprowadziła do oferty szereg nowych produktów pochodzących z najlepszych światowych plantacji oraz nawiązała współpracę z aktorką Katarzyną Bujakiewicz, która została ambasadorką marki Bakalland.

bkl-dev-historia-img03

Połączenie Bakalland i Delecta

Dążąc do najlepszego spełnienia oczekiwań konsumentów i stawiając czoła wymaganiom XXI wieku firma Delecta S.A. stała się częścią Grupy Kapitałowej Bakalland, utrzymując na rynku markę Delecta i Anatol, które nieustannie cieszą się uznaniem konsumentów za najwyższej jakości produkty, na co dzień obecne w każdej polskiej kuchni. Zakłady produkcyjne znajdują się we Włocławku.

bkl-dev-historia-2015
bkl-dev-historia-2016
bkl-dev-historia-bakalland-delecta

Najwyższa jakość i naturalność

Dbamy o najwyższą jakość i naturalność naszych produktów, czerpiąc z wieloletniego doświadczenia i uważnie słuchając naszych konsumentów.
Wszystko po to, aby każda polska kuchnia stała się prawdziwym sercem domu, a wyselekcjonowane zbiory bakalii z całego świata, mogły rozkoszować podniebienia miłośników smaków wprost z natury.

Poznaj nasze produkty

Segmenty