Bakalland

Powrót do wszystkich kategorii

Daktyle drylowane

Daktyle drylowane

Dostępne w opakowaniach: 100 g, 400 g


Palmy daktylowe uprawiane są od czasów prehistorycznych. Aktualnie występują w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli).  

Arabowie zgodnie twierdzą, że z daktyla można zrobić tyle produktów, ile jest dni w roku. Stosuje się je do produkcji mąki, miodu palmowego, jako dodatek do wypieków, musli, bądź jako doskonałą przekąskę.

Suszone daktyle to bogactwo potasu oraz istotne źródło miedzi.

Bakaliowa mapa świata Kraj pochodzenia

Bakaliowa mapa ciała Właściwości zdrowotne



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie