Bakalland

Powrót do wszystkich kategorii

Rodzynki sułtańskie

Rodzynki sułtańskie

Dostępne w opakowaniach: 100 g, 200 g, 500 g


Winorośl - w starożytności uważana za roślinę świętą - dotarła do państw obszaru Morza Śródziemnego z Azji Mniejszej, gdzie uprawiano ją od około V  tysiąclecia p.n.e. Rodzynki, czyli suszone winogrona, dotarły do Europy dopiero w XI wieku, wraz z wyprawami krzyżowymi. Rodzynki sułtańskie pochodzą ze szczepów, które poza Turcją, uprawiane są między innymi w USA, Iranie i Chinach.

Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo.

Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6.

Bakaliowa mapa świata Kraj pochodzenia

Bakaliowa mapa ciała Właściwości zdrowotne



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie