Bakalland

Powrót do wszystkich kategorii

Żurawina suszona

Żurawina suszona

Dostępne w opakowaniach: 100g, 150 g, 400 g


Żurawina odkryta została przez europejskich osadników, którzy w roku 1620 przybyli na wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej. Nazwa owoców wywodzi się od żurawia - kwiat żurawiny poruszając się na wietrze, przypomina swym kształtem głowę i dziób żurawia, stąd nazwa "crane berry" ("żurawie jagody"), przekształcona następnie w "cranberry". Żurawina występuje głównie w Ameryce Północnej.

Najczęściej wykorzystywana jest jako przekąska, zdrowa alternatywa dla słodyczy. Z powodzeniem można jej użyć do deserów, wzbogacić poranną porcję płatków śniadaniowych lub wykorzystać jako składnik sosów, bądź jako dodatek do mięs.

Przez rdzennych mieszkańców Ameryki, żurawina używana była do leczenia ran i łagodzenia bólu. Suszona żurawina jest cennym źródłem błonnika pokarmowego.

Bakaliowa mapa świata Kraj pochodzenia

Bakaliowa mapa ciała Właściwości zdrowotne



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie