Bakalland

Sernik kokosowy

Spód:
- 150 g herbatników (zmielonych)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g stopionego masła

Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 dużych jajek
- 3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 250 g wiórków kokosowych BAKALLAND
- 1 budyń kokosowy

Polewa:
- 1 puszka kajmaku kokosowego BAKALLAND
- 50 g wiórków kokosowych BAKALLAND

 


Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i kokosem, a następnie dodajemy stopione, jeszcze ciepłe masło. Mieszamy dokładnie, aby masło pokryło wszystkie składniki. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm i dociskamy do dna. Na czas przygotowania masy serowej, tortownicę wstawiamy do lodówki.
W misce łączymy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy je na średnich obrotach nie dłużej niż minutę (w przeciwnym razie sernik popęka). Absolutnie nie ubijajcie osobno białek, ponieważ to właśnie piana z białek w serniku powoduje jego opadanie po upieczeniu. Jeśli po upieczeniu chcecie uzyskać sernik prosty jak "deska" to mieszajcie w tym samym czasie wszystkie składniki i nigdy nie przedłużajcie miksowania powyżej minuty.
Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni sernik pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy pomimo, iż będzie się Wam wydawać, że sernik nie jest jeszcze dopieczony. Przez pierwsze pół godziny sernik studzimy w otwartym piekarniku, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
To jest kolejna tajemnica udanego, kremowego sernika. Nie można go "przepiec". Wyjmujemy go w chwili, gdy jego środek jest jeszcze półpłynny. Sernik dojdzie do idealnej konsystencji podczas nocy spędzonej w lodówce. Na drugi dzień przygotowujemy polewę. Masę z puszki rozbijamy mikserem. Jeśli jest bardzo twarda, możecie miskę z masa na chwilkę zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie znów zmiksować. Gładką masę kajmakową wykładamy na sernik i posypujemy kokosem. Sernik jest już gotowy i nadaje się do konsumpcji, chociaż ja zalecam włożenie go jeszcze na godzinę do lodówki, by masa kajmakowa odrobinę stężała.


Najlepsze z:

  



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie