Bakalland

Strucla z bakaliami

Ciasto
- 2 szklanki mąki (340g)
- 1/3 szklanki cukru (70g)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 20g drożdży
- 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50g)
- Cukier wanilinowy
- Szczypta soli

Nadzienie
- 100 g suszonych moreli Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 50 g suszonej żurawiny Bakalland

Lukier
- 2/3 szklanki cukru pudru
- Sok z cytryny


Składniki:
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i dokładnie wyrób. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką stół i rozwałkuj na cienki placek. Na cieście rozsyp bakalie i zwiń w roladę. Roladę natnij wzdłuż z góry i lekko skręć. Ułóż na płaskiej blasze, posmaruj pozostałym białkiem i piecz w 160st.C około 40 minut. Upieczone ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z odrobiną soku z cytryny.


Najlepsze z:

    
 



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie