Bakalland

Tort Królowej Śniegu

Biszkopt:
- 220 g masła
- 220 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 750 ml kremówki (36%)
- 400 g białej czekolady
- 350 g suszonej żurawiny Bakalland
- 2 łyżki cukru pudru
- (ewentualnie odrobinę różowego barwnika)

Poncz:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki wódki (można pominąć, jeśli tort jedzą dzieci)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki soku malinowego

Wierzch:
- 500 ml kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny


Sposób przygotowania:
Masło ubijamy z cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę (ok 5 minut). Dodajemy żółtka i nadal ubijamy na najwyższych obrotach. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już połączone, przesiewamy do nich mąkę i proszek. Całość  ubijamy jeszcze chwilę, aż utworzy się jednolita masa. W osobnej, dużej misce ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Teraz należy już mieszać dużą łyżką, żeby piana nie opadła. Należy pamiętać , że zawsze dodajemy pianę do ciasta, a nie na odwrót. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 – 55 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia (idealnym rozwiązaniem jest upieczenie biszkoptu dzień wcześniej), a później przekrawamy na 3 części. Aby przygotować masę, żurawiny mielimy w maszynce do mięsa (na drobnych oczkach). Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek kremówki i odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli decydujecie się dodać barwnik, najlepiej rozmieszać go właśnie w stopionej czekoladzie. Kiedy czekolada nabierze temperatury pokojowej, ubijamy na sztywno śmietanę. Kiedy śmietana będzie już miała odpowiednią konsystencję, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Na koniec do śmietany dodajemy przestudzoną (ale wciąż płynną) czekoladę i zmieloną żurawinę. Miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników. Masę wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut aby odrobinę stężała. W czasie kiedy masa się chłodzi, przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Poncz możecie dosłodzić według własnego gustu. Każdy blat ponczujemy, i przekładamy masa żurawinową. Wstawiamy go do lodówki na około godzinę, aby masa zastygła zanim zabierzemy się za dekorowanie go masą śmietanową. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do sztywnej masy dodajemy zimną żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie śmietaną pokrywamy wierzch i boki tortu i dekorujemy według własnego uznania. Tort ma najlepszą do krojenia konsystencję po nocy spędzonej w lodówce.


Najlepsze z:



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie