Co to za owoc?

ZŁOTE OWOCE

Złote owoce miechunki peruwiańskiej (z łac. Physalis) od wieków uprawiane są na nasłonecznionych stokach górskich w Ameryce Południowej. Ze względu na swój intrygujący kształt i właściwości miechunka nazywana jest także złotą jagodą Inków, wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim, jagodą inkaską lub złotą jagodą.

Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Pod złocistą skórką w słodko-kwaśnym miąższu kryje się prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Aby uzyskać jeden kilogram jej suszonej wersji potrzeba aż pięciu kilogramów ręcznie zebranych świeżych owoców. Złote Owoce Bakalland to przede wszystkim smaczna i zdrowa przekąska, ale również wartościowy dodatek do deserów, sałatek oraz dań wytrawnych.

Skąd pochodzi?

PODRÓŻ DO AMERYKI
POŁUDNIOWEJ

Jedne z najzdrowszych owoców świata – Złote owoce – uprawiane są na wysokich górskich zboczach Andów rozciągających się przez Kolumbię, Peru i Ekwador. Pola uprawne sięgają nawet 2.400 metrów nad poziomem morza, gdzie w pełnym słońcu, przez 365 dni w roku rośnie ten owocowy skarb.
Z racji na delikatną skórkę, świeża miechunka zbierana jest ręcznie. Egzotyczne owoce rosnące w otulinie z listków przypominającej lampiony są na tyle kruche, że przeważnie przy ich zbiorze pracują wyłącznie kobiety. Delikatnie zebrane, pozbawione listków złociste przechodzą przez staranną selekcję i następnie są suszone, zachowując pełnię swoich wartości odżywczych.

Co zawiera?

WARTOŚCI

CZY WIESZ, ŻE…

 

  • Złote owoce są naturalnym antyoksydantem i multiwitaminą
  • Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zaliczane są do Superfruits
  • W 100g Złotych Owoców znajduje sie więcej potasu niż w trzech bananach
  • Dzięki temu, że owoce są naturalnie suszone na słońcu zachowują swoje właściwości odżywcze
  • Złote owoce zawierają więcej żelaza niż szpinak

Jak się je?

PRZEPISY

 

KULINARNE PROPOZYCJE

Słodko-kwaśny smak Złotych Owoców pozwala na urozmaicenie wielu dań.
To doskonały dodatek zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich deserów.
Jesteś gotowy na kulinarną przygodę? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!

Złoto inków

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Ziarenka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie 15 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos. Dressing możemy również przygotować przy pomocy blendera. Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Złote owoce (miechunkę peruwiańską) BAKALLAND parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy. Złocisty ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę. Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Komosę łączymy z przygotowanym dressingiem, a następnie dodajemy roszponkę suszoną miechunkę, ser, awokado oraz orzechy włoskie i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na półmisek, a sałatkę dekorujemy owocami miechunki.

Przepis na: http://justasalad.pl/zloto-inkow/

Składniki
2 garści roszponki
1/3 szklanki komosy ryżowej
60g Złotych Owoców Bakalland
18-20 owoców miechunki
100 g sera z niebieska pleśnią
1/2 awokado
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól

Składniki na dressing
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego białego
2 łyżki soku z mandarynki
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo mielony pieprz

Odżywczy koktajl ze Złotymi owocami

Pomarańcze, dynię i marchew obieramy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Do gotowego koktajlu dodajemy Złote owoce i kurkumę. Następnie wszystko blendujemy aż do uzyskania jednolitego soku. Gotowy koktajl możemy ozdobić dodatkowo Złotymi owocami.

Składniki
2 pomarańcze
1 marchewka
1 ćwiartka małej dyni
70 g Złotych owoców Bakalland
szczypta kurkumy

Pudding z musem ze Złotych owoców

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na ok. 40 minut. Następnie Złote owoce zalewamy sokiem pomarańczowym i podgrzewamy z odrobiną cukru w małym rondelku do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Gotowy pudding przekładamy do osobnych szklanek, następnie na górze układamy mus. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy listkiem mięty.

Składniki
1 łyżeczka nasion chia
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
70 g Złotych owoców (Miechunki
peruwiańskiej) Bakalland
20 g wiórek kokosowych Bakalland
świeża mięta

Chutney ze Złotymi owocami

Wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny sos z dobrze wyczuwalną ostrą nutą, stanie się idealnym dodatkiem do domowych pasztetów, serów lub pieczonych mięs. Złote owoce wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż zmiękną. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy miękkie Złote owoce (razem z wodą, w której się gotowały), imbir, chili i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż połączą się i utworzy się z nich gęsta konfitura. W czasie duszenia, jeśli widzimy taką potrzebę, możemy podlać składniki wodą lub doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowy chutney odstawiamy do schłodzenia. Podajemy jako dodatek do pasztetów, serów i mięs.

Składniki
1 czerwona cebula
120 g Złotych owoców Bakalland
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka chili
0,5 łyżeczki startego, świeżego imbiru
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny

Blok czekoladowy ze Złotymi owocami

Masło i cukier rozpuszczam wraz z wodą w rondelku, a następnie studzę do temperatury pokojowej. Mleko w proszku mieszam z kakao, dodaję do nich przestudzony tłuszcz i energicznie mieszam łyżką. Kiedy masa będzie gładka i nieco luźniejsza niż kruche ciasto dodaję pokruszone wcześniej biszkopty i   miechunkę. Ciasto zagniatam dłonią do momentu, aż składniki dobrze się wymieszają.
Gotową masę przekładam do keksówki posmarowanej oliwą i obsypanej krokantem kokosowym. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu deser kroję nożem i podaję na talerzyku.

Składniki
80 g masła
150 g mleka w proszku
½ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
30g Złotych Owoców Bakalland (miechunka peruwiańska)
8 podłużnych biszkoptów
2 płaskie łyżki kakao
1 opakowanie posypki kokosowej Delecta do obsypania formy

Pana Cotta z musem ze Złotych owoców

Żelatynę zalewam 2 łyżkami wody i odstawiam do napęcznienia. Laskę wanilii przecinam wzdłuż i wyciągam z niej ziarenka. Śmietanę wlewam do średniego (najlepiej teflonowego lub ceramicznego) rondla, dodaję cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę. Całość gotuję na niewielkim ogniu, powoli doprowadzam do zagotowania i gotuje jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczam i wlewam do śmietany.
Masę waniliową mieszam i rozlewam do kokilek posmarowanych oliwą. Następnie kokilki odstawiam do wystudzenia i chłodne wstawiam do lodówki do stężenia (około 2-3 h).
Miechunkę podgrzewam na parze, a następnie blenduję z sokiem pomarańczowym.
Na talerz wykładam mus z miechunki, a na nim układam wyciągniętą z kokilki pana cottę. Wierzch deseru dekoruję świeżą miechunką.

Składniki na 4 osoby
60g Złotych Owoców Bakalland (miechunka peruwiańska)
500 ml śmietanki 30%
1 mała laska wanilii
50 g cukru
1 ½ łyżeczki żelatyny Delecta
sok z ½ pomarańczy

Tiramisu ze Złotymi owocami

Migdały prażę na patelni, a miechunkę ogrzewam na parze, by nieco zmiękła. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem, a następnie dodaję do nich partiami serek mascarpone. Na koniec dodaję amaretto i chwilkę miksuję. Do masy dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Każdy z biszkoptów moczę w kawie i układam na dnie naczynia. Wykładamy pierwszą warstwę kremu, posypuję połową opakowania miechunki. Na wierzch kładę kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie nakładam krem.
Wierzch posypuję prażonymi i posiekanymi migdałami oraz miechunką.
Deser wykańczam prósząc wierzch kakaem. Podaję z espresso

Składniki na 4 osoby (mała foremka ok. 20x20 cm)
60g Złotych Owoców Bakalland (miechunka peruwiańska)
250 g mascarpone
2 średnie jaja
½ kieliszka likieru amaretto
1 opakowanie biszkoptów
200 ml mocnej kawy
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
50 g migdałów Bakalland

Zlote brownie

Zaczynam od rozpuszczenia margaryny, którą wykorzystam do przygotowania wierzchniej masy czekoladowej. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 stopni. Przygotowuję ciasto według przepisu na opakowaniu. W wysokim naczyniu mieszam jaja z olejem, stopniowo wsypuję zawartość torebki z ciastem i miksuję ok. 4 minuty. Miechunkę podgrzewam na parze przez około 10 minut, a następnie dodaję do ciasta i mieszam do połączenia. Gotową masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy i wstawiam do piekarnika na 25 minut.  o wymiarach 25 x 30 cm.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, nakłuwam wierzch widelcem. Nie wyłączam piekarnika.
Do głębokiej miski wsypuję zawartość torebki z masą czekoladową, dodaję jajo i wystudzoną margarynę, a następnie mieszam łyżką do połączenia się składników. Masę wykładam na podpieczony spód brownie i natychmiast wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 9 minut.

Składniki
60g Złotych Owoców Bakalland (miechunka peruwiańska)
1 opakowanie Brownie Delecta
3 jaja
75 g margaryny
150 g oleju

Kurczak z dynią, żurawiną i Złotymi owocami

Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy Złote owoce oraz żurawinę. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.

Składniki
1 kg dyni piżmowej i hokkaido
1 szt. całego kurczaka
100g żurawiny Bakalland
60g Złotych owoców Bakalland
100 ml białego wina
1 łyżka miodu
3 szt. cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
sól
pieprz
szałwia świeża
olej do smażenia

Soczyste owoce pod kruszonką

Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie, palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy masłem. Układamy plastry jabłek, sok z żurawiną, wiśniami i miechunką. Posypujemy płatkami migdałów. Na samą górę kładziemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Składniki na kruszonkę
250 g mąki pszennej
120 g brązowego cukru
150 g masła
Składniki na farsz
5 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
60 g Złotych owoców Bakalland
75 g płatków migdałowych Bakalland
100 g żurawiny suszonej Bakalland
100 g wiśni soczystej Bakalland
1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżki płynnego miodu

Zapraszamy na niezwykłą podróż po wysokich, malowniczych zboczach kolumbijskich Andów, gdzie uprawiane są Złote owoce Bakalland.

Zobacz, co skrywa delikatna, złocista skórka oraz dlaczego miechunka jest jednym z najzdrowszych owoców świata.

Znajdź nas na:

         


©2017 Bakalland  S.A.   |   design by VENTI